Η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, όπου θα υπάρχει και σύνδεση με Ολυμπία και Κατάκολο, με αναβάθμιση και των τριών λιμένων και παράλληλη κατασκευή του οδικού τμήματος Τσακώνα - Καλό Νερό είναι ένα από τα έργα που θα προταθούν για τη λίστα που θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ. Αθ. Βούρδα τα έργα που εντάσσονται είναι σιδηροδρομικά, οδικά και αναβάθμιση λιμένων, με στόχο την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.
Εκτός από αυτό τα άλλα δύο είναι η επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο με παράλληλα αναβάθμιση του λιμανιού σε επιβατικό, η σιδηροδρομική γραμμή, και η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο με ηλεκτροκίνηση με παράλληλα σύνδεση με τη βιομηχανική περιοχή και οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό, καθώς και την αναβάθμιση του λιμανιού.
«Βασικός στόχος είναι να κάνουμε και πάλι τον σιδηρόδρομο τρόπο ζωής της χώρας. Είναι το φθηνότερο και γρηγορότερο μέσο και εξυπηρετεί σημαντικό κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών», είπε ο κ. Βούρδας.
Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα
Η ΕΡΓΟΣΕ προγραμματίζει την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Κατάκολο και Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα στη δυτική Πελοπόννησο μήκους 270 χιλιομέτρων.
Στόχος είναι να συνδεθούν με το τρένο τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας (Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο και Καλαμάτα) ώστε η περιοχή με επίκεντρο την Ολυμπία να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστικών επενδύσεων, όπως άλλωστε επιδιώκει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Απόστολο Κατσιφάρα να κάνει συνεχείς επαφές για αυτό το ζήτημα.
Αυτός είναι και ο λόγος που το συνολικό έργο θα περιλαμβάνει και την αναβάθμιση και των τεσσάρων λιμένων. Η γραμμή θα δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας Προαστιακού Σιδηροδρόμου μεταξύ Πάτρας - Πύργου και Κυπαρισσίας - Καλαμάτας, ενώ θα υπάρχει απευθείας σύνδεση με Κόρινθο και Αθήνα αλλά και την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Η διαδρομή από την Αθήνα στην Αρχαία Ολυμπία θα διανύεται σε μόλις 2 ώρες και 40 λεπτά και θα περιλαμβάνει πολλές στάσεις. Στόχος είναι ο σιδηρόδρομος να «καρπωθεί» από την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιοχής.
Οπως αποκάλυψε ο κ. Βούρδας πέρυσι μόνο στα λιμάνια της Καλαμάτας και του Κατάκολου έφτασαν 1,1 εκατ. επιβάτες από κρουαζιέρα. Ιδιαίτερη έμφαση όμως θα δοθεί και στις εμπορευματικές μεταφορές καθώς στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας και της Ηλείας σε ημερήσια βάση την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου φεύγουν 100 νταλίκες με νωπά προϊόντα.
Για τον λόγο αυτό έχουν προβλεφθεί δύο πλατφόρμες στην περιοχή της Καλαμάτας και μία ειδική πλατφόρμα στη Μεσσηνία που θα υποδέχονται αυτά τα προϊόντα. Στο έργο θα συμπεριληφθεί και η οδική σύνδεση Τσακώνα - Καλό Νερό.
Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 850 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 560 ευρώ αφορούν το σιδηροδρομικό κομμάτι του έργου, και έχει ήδη ξεκινήσει η μελέτη βιωσιμότητάς του.