Το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, επισκέφθηκαν χθες, Πέμπτη 4 Αυγούστου, οι Κύπριοι δάσκαλοι, καλλιτέχνες της χαρακτικής τέχνης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Δώρα Θεοδώρου – Κωνσταντίνου και Στέλιος Στυλιανού, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς δασκάλους, Γιάννη Μπάρτζη (δάσκαλο και στο Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων, την περίοδο 1982-1995) και την Καλαβρυτινή σύζυγό του Δέσποινα Στήκα, και του παρέδωσαν δύο (2) εξαιρετικούς χαρακτικούς πίνακες, που φιλοτέχνησαν και εμπνεύσθηκαν, από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.
1. «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων», του χαράκτη, Γιώργου Κωνσταντίνου και
2. Τη «Σταύρωση II», με θέμα την τραγική Καλαβρυτινή Μάνα, του χαράκτη, Στέλιου Στυλιανού.
Οι Κύπριοι αυτοί δάσκαλοι – χαράκτες, βρίσκονται στην Ελλάδα και μάλιστα στην Κόρινθο, στα πλαίσια έκθεσης χαρακτικής, με τίτλο ΣΥΝ-ΧΑΡΑΞΕΙΣ, που διοργανώνει στην Κόρινθο, ο Δήμος Κορινθίων, η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων και το Κορινθιακό θέατρο «Βασίλης Ρώτας», από 30Ιουλίου έως 5 Αυγούστου.
Με αφορμή την παρουσία τους στην έκθεση χαρακτικής στην Κόρινθο, εξέφρασαν τη βούληση και επισκέφθηκαν, χθες, το Δήμαρχο Καλαβρύτων και δώρισαν στο Δήμο Καλαβρύτων τα παραπάνω, δύο, χαρακτικά, έργα τους.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, ευχαρίστησε τους παραπάνω Κύπριους δασκάλους, καλλιτέχνες και χαράκτες, για τη συγκινητική προσφορά – δωρεά των δύο χαρακτικών τους, εμπνευσμένων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και ανέφερε ότι, τα χαρακτικά αυτά, θα τα παραδώσει στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, προκειμένου να συμπληρώσουν την, ήδη, σημαντική συλλογή του και να εκτίθενται, μαζί με τα άλλα έργα, που διαθέτει, στις εκθέσεις.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ξενάγησε του Κύπριους δασκάλους – καλλιτέχνες στους χώρους του Δημοτικού Μουσείου, από τα εκθέματα του οποίου και τα μηνύματα που εκπέμπει, έμειναν συγκινημένοι και συγκλονισμένοι.
Μετά το τέλος της επίσκεψης στο Μουσείο, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, δήλωσε: «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της Ελλάδος και της Ευρώπης, συνεχίζει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να διδάσκει. Αποτελεί τον αναλάμποντα φάρο της ειρήνης, της καταδίκης του πολέμου, της καταδίκης του ναζισμού, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών. Συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι, χαράκτες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, απλοί πολίτες, νέες και νέοι, μαθητές και μαθήτριες, έχουν εμπνευσθεί πνευματικές και υλικές τους δημιουργίες, από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Η κοινή μοίρα του Ολοκαυτώματος, της τραγωδίας των Καλαβρύτων, με την πρόσφατη τραγωδία της μαρτυρικής Κύπρου μας, ενέπνευσαν και τους προβληματισμένους και με αναζητήσεις Κυπρίους δασκάλους, Γιώργο Κωνσταντίνου, Δώρα Θεοδώρου – Κωνσταντίνου και Στέλιο Στυλιανού και φιλοτέχνησαν τα δύο εξαιρετικά χαρακτικά, που δώρισαν στο Δήμο Καλαβρύτων, «το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» του Γιώργου Κωνσταντίνου και την «Σταύρωση II» του Στέλιου Στυλιανού. Τα χαρακτικά τους αυτά, θα τα διαθέσουμε στο Δημοτικό μας Μουσείο. Τους ευχαριστώ και πάλι γιατί, με τα χαρακτικά, που μας παρέδωσαν, τιμούν, το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, τη μαρτυρική μας πόλη και τη μνήμη των, άδικα, εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, από τους Γερμανούς ναζιστές, το Δεκέμβρη του 1943.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Καλαβρύτων, έχει τη δική του, ξεχωριστή και μεγάλη συμβολή, στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου, με τρείς (3) Καλαβρυτινούς στρατιώτες, πεσόντες στις εθνικές μάχες και 16 αγωνισθέντες σε αυτές και μάλιστα, κάθε χρόνο, αυτή τη περίοδο, πραγματοποιούμε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους Καλαβρυτινούς πεσόντες και αγωνισθέντες στην Κύπρο.
Ευχαριστώ τέλος και το δάσκαλό μας, Γιάννη Μπάρτζη και την Καλαβρυτινή Δέσποινα Στήκα, που συνέβαλαν στην οργάνωση της επίσκεψης αυτής, των Κυπρίων δασκάλων – καλλιτεχνών».