Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θα ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής (23.00 ώρα Ελλάδας) τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής (stress test) 51 τραπεζών της ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της ΕΕ.
Από τις 51 τράπεζες, οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης (οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής, καθώς είχαν εξετασθεί το 2015, στα πλαίσια της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα, με τίτλο: «Κατανοώντας την άσκηση αντοχής του 2016», το οποίο εξηγεί με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τα βασικά στοιχεία της νέας άσκησης. Η άσκηση διεξάγεται από την EBA, η οποία έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία της. Στόχος της άσκησης είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης μίας τράπεζας, με τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μία περίοδο τριών ετών έως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει το βασικό σενάριο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) παρέχει το κοινό δυσμενές σενάριο. Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι υπεύθυνη στην Ευρωζώνη για την επικύρωση των στοιχείων των τραπεζών και των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής.
Η ΕΚΤ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξουν τράπεζες που θα «περάσουν» ή θα «κοπούν» στην άσκηση, καθώς το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων των τραπεζών (πυλώνας 2) δεν θα υπολογισθεί μηχανικά από τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής. Τα αποτελέσματα αυτά θα αποτελέσουν έναν, αλλά όχι τον μοναδικό παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη. Το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων θα καθορισθεί αργότερα στο έτος με αποφάσεις στο πλαίσιο της εποπτικής διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης (SREP).
Οι κίνδυνοι
To δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής αντανακλά τους τέσσερις συστημικούς κινδύνους που θεωρήθηκαν από το ESRB ότι αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα:
α) Μία απότομη αύξηση των σημερινών πολύ χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων, ενισχυόμενη από χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά
β) αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης, εν μέσω ατελών προσαρμογών των ισολογισμών
γ) αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους - του δημόσιου και του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα - εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης
δ) πιθανή πίεση σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα. Σε σύγκριση με την άσκηση αντοχής του 2014, το φετινό δυσμενές σενάριο είναι πιο αυστηρό, καθώς περιέχει περισσότερα συντηρητικά στοιχεία, σημειώνει η ΕΚΤ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ