Εδώ και τέσσερα χρόνια με αλλεπάλληλες, τεκμηριωμένες και αναλυτικές επιστολές, τόσο στις δύο τελευταίες Δημοτικές Αρχές, όσο και προς την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων, αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο σύλλογος "Ο Μαρσύας" με πρόεδρο τον Νίκο Τζανάκο και γραμματέα τον Γιάννη Πανταζόπουλο προσπάθησε να τεθεί σαν θέμα συζήτησης, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η ανάδειξη σε μνημείων, προκειμένου να συντηρηθούν σωστά και να αναδειχθούν, των τριών σιντριβανιών της πλατείας Γεωργίου Α΄ και της πλατείας Όλγας, καθώς και των διασωζόμενων φωτιστικών στύλων. Πρόκειται για τα πασίγνωστα Γαλλικής προέλευσης σιντριβάνια και φωτιστικά, που έχουν τοποθετηθεί στην Πάτρα, από το 1874, αγορασμένα από το Παρίσι και συμβολίζουν μύθους της ελληνικής αρχαιότητας, οι οποίοι έχουν διαδοθεί μέσω και των προϊόντων του χυτοσίδηρου, σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση: "Μετά από παρέμβαση που κάναμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού, πριν από μήνες είχε σταλεί στο Δήμο Πατρέων έγγραφο, με το οποίο ερωτάτο η Δημοτική Αρχή, για τις απόψεις της και αν συμφωνεί, με το αίτημα το οποίο έχουμε υποβάλει.
Μετά την απάντηση του Δήμου, το θέμα εισήχθη προς συζήτηση, στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπου και η απόφαση ήταν θετική.
Στη συνέχεια ακολούθησε αντίστοιχα θετική υπουργική απόφαση με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Αρ. Μπαλτά, η οποία και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, για την αποδοχή και υλοποίηση του αιτήματός μας. Αρκεί να επισημάνουμε, πως τα προϊόντα του χυτοσίδηρου του 19ου αιώνα, κύρια αφορούν ελληνικούς μύθους και διασώζονται σε πενήντα τουλάχιστον χώρες του κόσμου και στις πέντε ηπείρους. Σε όλες σχεδόν, έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα μνημεία. Παραδόξως, η μόνη χώρα που δεν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια, είναι η πατρίδα των μύθων. Η Ελλάδα!
Ένα έλλειμμα, το οποίο οφείλαμε να το διορθώσουμε, διότι εκτός των άλλων, στα σώματα των μνημείων, είναι φανερή η από το χρόνο διάβρωση, ενώ συχνά γίνονται στόχος βανδαλισμών. Συγχρόνως βέβαια να αντιληφθούμε, πως πρέπει να γνωρίσουμε και να διαδώσουμε, την πολιτιστική μας κληρονομιά!
Πιστεύοντας πως ο Δήμος, οι Εκπαιδευτικές κοινότητες, οι φορείς της πόλης, θα αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη, τόσο για να γνωρίσουμε την ιστορία μας σαν πολίτες, όσο και για να την αξιοποιήσουμε σαν σημαντικό ιστορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό και τουριστικό αξιοθέατο της πόλης μας.
Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει την προσπάθειά του ώστε να αναδειχτούν, συντηρηθούν, επαναπατριστούν, σημαντικά μνημεία της περιοχής μας, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες, των οποίων η θέση είναι στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας.
Ευπρόσδεκτη η όποια βοήθεια και συμμετοχή σε αυτή μας την προσπάθεια".