Στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Greentheater 2016 , στο θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Νεμέας, πραγματοποιήθηκε στις 15-16 και 17 Ιουλίου τριήμερο αφιέρωμα στην Ψαλτική Τέχνη, με τίτλο «Άϋλων Ωδές», με τη συνεργασία και επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ι. Μ. Αργολίδας, με χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ και την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και με την αρωγή ιδιωτών χορηγών.
Στο τριήμερο αυτό φεστιβάλ ερμηνεύτηκαν Βυζαντινοί ύμνοι από επιλεγμένες Βυζαντινές χορωδίες, τις αντιπροσωπευτικότερες της Πελοποννήσου, ενώ θρησκευτικά και παραδοσιακά τραγούδια απέδωσαν οι λαϊκοί καλλιτέχνες Γλυκερία, Ζαχαρίας Καρούνης, Ηλίας Κλωναρίδης και Δημήτρης Σακαλής, με συνοδεία ορχήστρας από παραδοσιακά όργανα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ ήταν ελεύθερη για το φιλόμουσο κοινό.
Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, συμμετείχε ως τιμώμενη χορωδία και η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία των Πατρών «Θεόδωρος Φωκαεύς», με χοράρχη τον Καθηγητή Βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο. Την ίδια ημέρα έψαλλαν και παρουσίασαν υπέροχα το πρόγραμμά τους και οι Βυζαντινές χορωδίες «Άγιος Πέτρος Άργους», «Χόρευμα» - Κων/νος Σιάχος, Πολυφωνική Χορωδία Πατρών και «Εργαστήρι Ψαλτικής». Την εκδήλωση άνοιξε η ηθοποιός Ειρήνη Βελιμαχίτη και ο σύζυγός της και υπεύθυνος διοργάνωσης του 3ημέρου φεστιβάλ, κ. Θανάσης Παπαδάς, ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Στην εισαγωγική του ομιλία ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης τόνισε πως «κοινή πρόθεση οργανωτών και μετεχόντων, αποτελεί η απόπειρα ανάδειξης ενός λαμπρού μουσικού πολιτισμού των Ελλήνων. Γι’ αυτό και Μουσικά Σχολεία, Ωδεία και Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και να συντελέσουν στη διάδοση αυτού του ιδιαίτερου μουσικού αφιερώματος. Η δόκιμη καλλιτεχνική ενασχόληση της νέας γενιάς με την Ψαλτική Τέχνη και την Βυζαντινή μουσική, θα διασφαλίσει αναμφίβολα την αίσια συνέχιση της μακραίωνης, ανόθευτης, αυτής ελληνικής μουσικής παράδοσης».
Μετά την ομιλία, έψαλλαν οι Βυζαντινές χορωδίες, ενώ το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε η γνωστή τραγουδίστρια Γλυκερία. Ο 40μελής Βυζαντινός χορός «Θεόδωρος Φωκαεύς», την Κυριακή 17 Ιουλίου το βράδυ, απέδωσε υπέροχα ένα μουσικό πρόγραμμα 25 λεπτών, το οποίο περιελάμβανε αντιπροσωπευτικά κομμάτια απ’ όλα τα είδη του Βυζαντινού μέλους, αποσπώντας το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις. Ένα γλυκύτατο και κατανυκτικό «Φως ιλαρόν» στο ξεκίνημα σε ανεπανάληπτη ερμηνεία, τα Θεομητορικά «Άλαλα τα χείλη» και «Τη Υπερμάχω» σε άριστη απόδοση με κλειστές παρτιτούρες, ο Ψαλμός «Εξομολογείσθε τω Κυρίω» και ένα «Άξιον εστίν» πραγματικό μουσικό ποίημα, συνεπήραν το ακροατήριο, ανυψώνοντάς το ψυχικά και πνευματικά. Στον μουσικό του επίλογο, ο Βυζαντινός χορός ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του με μια εξαίσια Δοξολογία, αποδίδοντάς τη δωρικά, με τόνο επικό και πανηγυρικό ύφος, με τέλεια αρμονία μέλους – ισοκρατήματος και αξιοζήλευτες τονικές εναλλαγές, κορυφώνοντας την μοναδική μουσική του ερμηνεία, σαγηνεύοντας πραγματικά το φιλόμουσο κοινό.
Μετά το πέρας της συναυλίας, παρατέθηκε γεύμα για τα μέλη όλων των χορωδιών και τόσο ο πρόεδρος κ. Βέργος όσο και ο χοράρχης του Φωκαέως κ. Θεοτοκάτος, δέχθηκαν συγχαρητήρια για την μουσική εμφάνιση του χορού από τους διοργανωτές, τον καθηγητή κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη και τον Πρωτοψάλτη κ. Ηλία Τούμπα. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι προσκάλεσαν την χορωδία για συνεκδήλωση με τους «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και την χορωδία του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Αθηνών. Να σημειώσουμε εδώ, πως μετά και τις τελευταίες ξεχωριστές εμφανίσεις του, ο Βυζαντινός χορός «Θεόδωρος Φωκαεύς», έχει προταθεί για τα μουσικά πολιτιστικά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, για το έτος 2017.
ΜΕΛΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»
π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, π. Βασίλειος Πατσός,
Αθανασόπουλος Σωτήριος, Ανδριανόπουλος Σπυρίδων,
Βάσσης Κωνσταντίνος, Βέργος Γεώργιος,
Γιαλελής Ανδρέας, Γεωργόπουλος Γεώργιος,
Γκουρβέλος Σπυρίδων, Διαμαντόπουλος Νικόλαος,
Δροσόπουλος Δημήτριος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος,
Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος,
Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος,
Κωστακιώτης Ευάγγελος, Κωστόπουλος Ιωάννης,
Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος,
Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Παναγιώτης,
Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μαντέλης Γεώργιος,
Μασσαράς Δημήτριος, Μπιλιανός Θεόδωρος,
Ντεμίρης Γεώργιος, Παναγιωτάκης Γεώργιος,
Παπαδημητρίου Νικόλαος, Παπανικολάου Χρήστος,
Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης,
Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταματόπουλος Δημήτριος,
Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος,
Φουντάς Δημήτριος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.