Τσίπρας: Κηρύσσω πανστρατιά για την ανάπτυξη - Τι είπε στο μουσείο της Ακρόπολης

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ

Πανστρατιά για την ανάπτυξη κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο μουσείο της Ακρόπολης.

Οπως διακήρυξε «όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της Δίκαιης Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «δίκαιη Ανάπτυξη, είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις» για να προσθέσει ότι είναι «χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα».

Υποστήριξε ότι για τους προηγούμενους «πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα».

Σε αντίστιξη, όπως είπε, για την κυβέρνησή του «ανάπτυξη σημαίνει:

εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας,
δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση,
επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους,
ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Γιατί είναι επωφελές το υπερταμείο

Αποσκοπώντας στο να διαλύσει «κάποιους μύθους σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας», ο πρωθυπουργός είπε ότι η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.
Δεύτερον, πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.
Τρίτον, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό το «δεξιό σχέδιο» περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους εργασίας, σε αντίθεση με την αριστερή προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης, που έχει ως μοχλούς το κοινωνικό όφελος, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που θα κάνουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Υπογράμμισε δε με έμφαση τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους μικροί και μεγάλοι επενδυτές, όπως το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το πακέτο Γιούνκερ. Ήδη όπως είπε, έχουν ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης απηύθυναν χαιρετισμό οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Χρήστος Σπίρτζης όπως και η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ παρόντες ήταν παραγωγικοί φορείς, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και βουλευτές.


 

Διαβάστε επίσης