Πάτρα: Προαστιακός, τραμ, αναβατόριο και αστικές συγκοινωνίες στο φιλόδοξο σχεδιασμό του Δήμου - Αναχρονιστικές οι λεωφορειακές γραμμές

ποιες τροποποιήσεις δρομολογούνται άμεσα

Προαστιακό Σιδηρόδρομο με επέκτασή του προς Βορρά μέχρι Ψαθόπυργο ή και Αίγιο, λειτουργία της Νότιας γραμμής Πάτρα - Κάτω Αχαΐα, γραμμή ΤΡΑΜ από Πανεπιστήμιο και το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έως το ΤΕΙ (σύμφωνα με την υπάρχουσα Μελέτη Σκοπιμότητας), καθώς και εξέταση της δυνατότητας γραμμής ΤΡΑΜ στην Αγίου Νικολάου και σύνδεση με αναβατόριο με την Άνω Πόλη. Αυτά προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για τις αστικές συγκοινωνίες που υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και συναρτάται με τα μέτρα για την καταπολέμηση του κυκλοφοριακού που πνίγει την Πάτρα.

Σήμερα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Πάτρας εξυπηρετούν μόλις το 6% των μετακινούμενων, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες καλύπτουν κατά κύριο λόγο τον αστικό ιστό της πόλης κι όχι τον καλλικρατικό Δήμο, σχολίασε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος και παρατήρησε ότι οι υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές που διέρχονται από το κέντρο της Πάτρας (π.χ. γραμμές Νο 1, 2, 3) πρωτοκαθορίστηκαν πριν από τουλάχιστον πενήντα χρόνια (τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας).

 "Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αναδιάρθρωσης του δικτύου των Αστικών Συγκοινωνιών, με επανακαθορισμό των αστικών γραμμών λεωφορείων, των αφετηριών, των διαδρομών, των στάσεων και του τέρματος των αντίστοιχων γραμμών, αρμοδιότητα πλέον που ανήκει στο Δήμο Πατρέων" τόνισε.

Για το λόγο αυτό δρομολογούνται τροποποιήσεις ανά λεωφορειακή γραμμή που είναι οι εξής:

α) Νο 1: Τροποποίηση διαδρομής έτσι ώστε να διέρχεται από τις οδούς Ηρακλέους – Ευρυβιάδου – Εγλυκάδος, με αντίστοιχο καθορισμό νέων στάσεων. Επανακαθορισμός διαδρομής προς Νέες Εργατικές Κατοικίες Εγλυκάδος για ορισμένα δρομολόγια. Μεταφορά της στάσης που ευρίσκεται επί της πλατείας Φιλικών.

β) Νο 2: Τροποποίηση διαδρομής έτσι ώστε να διέρχεται από τις οδούς Γ. Παπανδρέου – Καλαβρύτων – Φωκαίας, με αντίστοιχο καθορισμό νέων στάσεων. Μεταφορά της αφετηρίας που ευρίσκεται επί της οδού Καλαβρύτων, έμπροσθεν του ΑΤΕΙ, σε νέα θέση, με αντίστοιχο επανακαθορισμό του δρομολογίου. Επέκταση διαδρομής προς Αρέθα – Θεοφ. Κορυδαλλέως για ορισμένα δρομολόγια.

γ) Νο 3: Μεταφορά της αφετηρίας που ευρίσκεται επί της οδού Ευβοίας, έμπροσθεν των Εργατικών Κατοικιών, σε νέα θέση. Δημιουργία νέας στάσης επί της οδού Αστερίωνος στην συνοικία των Ιτεών. Επανακαθορισμός διαδρομής προς Κρύα Ιτεών για ορισμένα δρομολόγια. δ) Νο 4: Αύξηση των καθημερινών δρομολογίων και των δρομολογίων του Σαββάτου, καθιέρωση νέων για τις Κυριακές και αργίες.

ε) Νο 6: Τροποποίηση της διαδρομής express έτσι ώστε να διέρχεται από τις οδούς Μαιζώνος – Παρνασσού – Κορίνθου με αντίστοιχο καθορισμό νέων στάσεων.

στ) Νο 18: Τροποποίηση δρομολογίων έπειτα από συνεννόηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές εγκρίθηκαν μετά από αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας, τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πατρέων, τους τοπικούς Εκπολιτιστικούς Συλλόγους διαφόρων συνοικιών, αλλά και από δημότες, με σκοπό την καλύτερη και συχνότερη συγκοινωνιακή τους εξυπηρέτηση. Για την υλοποίησή τους θα εκδοθεί σχετική απόφαση Δημάρχου, μετά τον χαρακτηρισμό από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων ως αστική περιοχή.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ