Πάτρα: Τα μνημόνια και οι αυξήσεις στο ΦΠΑ ενίσχυσαν τις παραβάσεις και αύξησαν τις οφειλές!

χρήσιμα συμπεράσματα στο σεμινάριο που διοργάνωσε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας

Χρήσιμα συμπεράσματα και ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο που διοργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από την Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας με θέμα τη φορολογία εισοδήματος και τα Ελληνικά λογιστικά πρότυπα. 

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των ομιλιών από διακεκριμένους επιστήμονες και οικονομικά στελέχη.

Μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι ότι η μόνη λύση για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι η ώθηση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση. Με φόρους και με έντονες κρατικές δαπάνες το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Χρειάζεται μια διαφορετική συνταγή, δηλαδή μείωση δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση των φόρων. Έτσι θα έλθει ανάπτυξη και η Ελλάδα θα γίνει ελκυστικός και ανταγωνιστικός τόπος για επενδύσεις. Κάθε νέος φόρος εντείνει τη δυσκολία του κόσμου να πληρώσει και έτσι το δημόσιο δεν εισπράττει», συμπλήρωσε ο πρώην υφυπουργός. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Βασίλης Καμπάνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Μπαίνουν σε ενιαία κλίμακα και ενιαία όρια. Άλλαξαν και οι διατάξεις για τις επιχορηγήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει και από εκεί φορολογική επιβάρυνση. Βέβαια το κερασάκι στην τούρτα ήταν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πως είναι δυνατόν το 27% του φορολογητέου εισοδήματος να πληρώνει κάποιος εισφορές και να μην υπάρχουν απαλλαγές όπως στα μικρά χωριά; Όλα αυτά μειώνουν την αγοραστική δύναμη και δεν πρόκειται να έλθει ανάπτυξη. Όσο αυξάνει το ποσοστό φορολόγησης τόσο μειώνονται τα έσοδα»,

Ο Γιώργος Κορομηλάς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, σημείωσε ότι μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο ο οικογενειακός προϋπολογισμός, εκτιμώντας ότι είναι αδύνατη η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εντός 18 ημερών όπως είπε, ο κ. Αλεξιάδης και προέβλεψε πως η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και σήμερα έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι αυξήσεις στο ΦΠΑ οδήγησαν σε ενίσχυση της παραβατικής συμπεριφοράς και σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών", συμπλήρωσε ο κ. Κορομηλάς.

Εισηγητής στο σεμινάριο, ήταν και ο Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Καραμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο κλείσιμο χρήσης των μεγάλων επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ