Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Συνέχεια αύριο με τον Ηπειρώτη δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά

στο Ρωμαικό Ωδείο

Μετά το τριήμερο «Jazz+Πράξεις 2016» που έφερε πολύ κόσμο στο δροσερό αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και την συναυλία του Τουρκοαιγύπτιου μουσικού Omar Faruk Tekbilek που την παρακολούθησαν κοντά στους 700 θεατές την περασμένη Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, στην οδό Γερμανού, το Διεθνές Φεστιβάλ 2016 του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου με τον σπουδαίο και βετεράνο Ηπειρώτη μουσικό Πετρολούκα Χαλκιά.

Η βραδιά έχει τον τίτλο «Τα αηδόνια της Ηπείρου» και θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στα 82 του χρόνια, έχει γεννηθεί στην Καστάνιανη της επαρχίας Πωγωνίου του νομού Γιαννίνων το 1934 και ασχολήθηκε από μικρός με την τέχνη του κλαρίνου.

Την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Τα αηδόνια της Ηπείρου», θα πλαισιώσουν το πολυφωνικό - χορευτικό σχήμα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών και το Χορευτικό του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, ο σπουδαίος αυτός μουσικός-αυτοσχεδιαστής της δημοτικής μας παράδοσης, αναμένεται να αφήσει τη δική του σφραγίδα στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων ενώ μαζί του θα εμφανιστεί και ο Αντώνης Κυρίτσης.

Ο σολίστ του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς υπηρετεί την πεντατονική Ηπειρώτικη μουσική. Είναι αξιοθαύμαστο ότι ο δεξιοτέχνης αυτός του κλαρίνου, δεν περιορίστηκε μόνο στο δημοτικό τραγούδι αλλά άνοιξε τους ορίζοντες του, συμπράττοντας με διακεκριμένους μουσικούς απ' όλον τον κόσμο.

Έτσι, μέσα από την τέχνη του, η Ήπειρος διασταυρώθηκε με το ροκ, τη jazz, το blues και πολλές ethnic μουσικές.

Αυτό το μουσικό «πάντρεμα» έκανε τον βετεράνο πλέον Πετρολούκα Χαλκιά να ξεχωρίσει, γι’ αυτό και η συναυλία του αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από το Πατρινό κοινό.

Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς θεωρείται ένας εκ των ζωντανών μύθων της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, ο οποίος μαγεύει με το κλαρίνο του, ταξιδεύει το κοινό και διώχνει όλες τις λύπες.

Άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία μόλις των 11 ετών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του που δεν ήθελε να γίνει κλαρινίστας. Το 1960 μετανάστευσε στην Αμερική όπου και παρέμεινε για χρόνια και διέδωσε την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.

Το 1979 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Άρχισε να παίζει σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο και σε νησιά όπου υπάρχουν Ηπειρώτες, ενώ ξεκίνησε και εμφανίσεις σε γνωστά μουσικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει δώσει συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις και δίσκους γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Κώστας Τζίμας, η Παγώνα Χαλκιά, ο Σάββας Σιάτρας, ο Νίκος Δάσκαλος, ο Δημήτρης Βάγιας, ο Γιώργος Κούρτης, ο Ηλίας Κόντης, ο Γιάννης Λίτσιος, ο Κώστας Καλόγερος, ο Θωμάς Ζήσης, ο Βαγγέλης Τσιάτης, ο Στέλιος Μπέλλος, η Ανθούλα Νούση, η Γιούλα Κοτρώτσου, η Σοφία Κολλητήρι, η Γιώτα Γρίβα, ο Παναγιώτης Λάλιζας, η Βάσω Χαρακίδα κι ο Γιάννης Κωνσταντίνου.

Έχει συνεργαστεί και με σπουδαίους τραγουδιστές του έντεχνου και λαικού χώρου όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Πασχάλης Τερζής, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Ελεονόρα Ζουγανέλη κι ο Ρος Ντέιλι. Από τις πρόσφατες και σημαντικές συνεργασίες του είναι η σειρά δίσκων και συναυλιών που έκανε με διακεκριμένους Ινδούς μουσικούς, με Σενεγαλέζους, Άραβες, Τούρκους και Αρμένιους μουσικούς.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία από διάφορους οργανισμούς με κυριότερο αυτό από τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής Ρόναλντ Ρήγκαν, στο Λευκό Οίκο.

Άξιο αναφοράς είναι ένα περιστατικό με τον μεταγενέστερο Πρόεδρο της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα. Ο Κλίντον έλαβε ως δώρο από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μερικά μουσικά cd, ανάμεσα σε αυτά και ένα του Πετρολούκα Χαλκιά που του είχε δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (τον οποίο και συνδέει στενή φιλία με τον Πετρολούκα). Του είπε λοιπόν ο Καραμανλής του Μπιλ Κλίντον: «μια που έχεις γνώση από μουσική και παίζεις σαξόφωνο, πάρε να ακούσεις έναν από τους καλύτερους μουσικούς που έχουμε στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Αμερικής, αφού άκουσε το cd, ζήτησε πληροφορίες για τον Πετρολούκα Χαλκιά κι έμαθε πως είχε ζήσει στην Αμερική για αρκετό καιρό. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κατόπιν με τον Καραμανλή, του είπε χαριτολογώντας «αυτός είναι και δικός μας και δικός σας πολίτης, μάλλον πρέπει να είναι πολίτης όλου του κόσμου για την προσφορά στη μουσική και τη δεξιοτεχνία του».

*Ο Αντώνης Κυρίτσης έχει γεννηθεί στο χωριό Κοσκινάς του νομού Καρδίτσας, όπου μαζί με τα δύο του αδέρφια, Κώστα και Νίκο, αποτελούσαν τα μέλη μιας αγροτικής οικογένειας. Ο πατέρας του Θωμάς ήταν δάσκαλος και ψάλτης και από εκείνον πήρε τα πρώτα ακούσματα βυζαντινής μουσικής.

Από παιδί γνώρισε τα δημοτικά τραγούδια και συχνά άκουγε τη μητέρα του, Φωτεινή, στο σπίτι να τραγουδάει. Στο Δημοτικό σχολείο, με την προτροπή των δασκάλων και των συγχωριανών του άρχισε να τραγουδάει. Aφού τελείωσε το Γυμνάσιο ο διακαής του πόθος ήταν να γίνει δάσκαλος αλλά με τον ερχομό του στην Αθήνα το 1964 τον κέρδισε το τραγούδι κι έτσι σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και Ορθοφωνία.

Τις πρώτες του εμφανίσεις ο Αντώνης Κυρίτσης τις έκανε με το τοπικό συγκρότημα του συγχωριανού του Θανάση Κορομπούλα με τον οποίο πήγαινε σε γάμους και πανηγύρια της περιοχής.

Ο Αντώνης Κυρίτσης έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους συνθέτες και στιχουργούς όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Δημήτρη Ρήττα, τον Κώστα Βίρβο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο στις δισκογραφικές δουλειές «Παράδοση και Λαογραφία» και τα «Ανθοτράγουδα».

Ο Αντώνης Κυρίτσης κατοικεί στην Αθήνα, είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και έχει δύο εγγόνια.

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών συμμετέχει στη εκδήλωση «Τα αηδόνια της Ηπείρου» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, πλαισιώνοντας τους Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση, με το πολυφωνικό και χορευτικό του σχήμα.

Το «Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι», είδος παλαιότατης καταγωγής, αποτελεί ζώσα παράδοση και στοιχείο ταυτότητας της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Διδασκαλία παραδοσιακών χορών: Αλέξανδρος Χάιδας

Διδασκαλία πολυφωνικών τραγουδιών: Αρετή Μίγγου

Ενδυματολογική Επιμέλεια : Γεωργία Χατζηγιάννη

Πρόεδρος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών: Κωνσταντίνος Τσίρης.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Ανέργων - φοιτητών 7 ευρώ.

 

Τα σημεία προπώλησης των εισιτηρίων είναι:

Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων" Τρίτη - Κυριακή 10.00 - 13.00 & 18.00 - 21.00,

Πλατεία Γεωργίου, 2610 273.613,

Music Station (ώρες καταστημάτων) Ρήγα Φεραίου 34 2610 222.411

Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων) Μαιζώνος 92 2610 221.989

Βιβλιοπωλείο Discover (ώρες καταστημάτων) Πατρέως 30 2610 624.916.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ