Πτωτικές πιέσεις στις ευρωαγορές

εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, o βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,10% στις 6.232 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε πτώση κατά 1,25% στις 10.089 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,97% στις 4.405 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,91% στις 341,25 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Glencore εμφάνισε απώλειες κατά 5,32%, ενώ η Antofagasta «βούλιαξε» στο -6,30% μετά τη μείωση της τιμής στόχου από την Canaccord Genuity. Από την πλευρά της, η Vodafone διολίσθησε κατά 5,60% μετά το deal με τη Sky Network Television, στη Νέα Ζηλανδία.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται «διορθωτικά», υποχωρώντας από τα υψηλά έτους, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,33% στα 50,55 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,12% στα 51,92 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,99% στις 16.668 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,36% στις 2.019 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,02% στις 5.369 μονάδες.

Στην  Κίνα,  το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,32% στις 2.926 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,18% στις 503,54 μονάδες. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ τέλος, εμφάνισε οριακές απώλειες κατά 0,14% στις 21.298 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε πολιτικούς λόγους απέδωσε ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την ολιγωρία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Το κόστος της καθυστέρησης είναι πολύ υψηλό» τόνισε ενδεικτικά, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών.

Η νομισματική πολιτική - εξήγησε - δεν επαρκεί από μόνη της, για να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει εξαλείψει την παραγωγικότητα της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμης ζημιάς στην οικονομία της Ευρωζώνης» τόνισε, αναλυτικά, ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Παράλληλα, την πώληση του 9,99% του αγροτικού της βραχίονα σε καναδικό ασφαλιστικό ταμείο, ανακοίνωσε η Glencore PLC, σε μία προσπάθεια μείωσης του εξωτερικού της δανεισμού. Το ύψος του τιμήματος ανέρχεται στα 624,9 εκατ. δολάρια, ενώ μερίδιο μετοχών – εκτός από το καναδικό ταμείο – αναμένεται να λάβει, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, και η British Columbia Investment Management Corp.

Σημειώνεται ότι το καναδικό ταμείο, τον Απρίλιο, είχε αγοράσει και το 40% του αγροτικού βραχίονα της Glencore, με την τελευταία να διαθέτει το δικαίωμα πώλησης ενός πρόσθετου 20% των μετοχών. Ως αποτέλεσμα, η Glencore καθίσταται πλέον, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό μετοχών 50%.

Στη Βρετανία, συρρίκνωση εμφάνισε τον Απρίλιο το εμπορικό έλλειμμα, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 10,5 δισ. στερλίνες, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,1% στα 26,1 δισ. στερλίνες.

Οι εξαγωγές προς τις μη ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν στα 14 δισ. στερλίνες, ενώ αντίθετα, οι εισαγωγές από την Ε.Ε. ενισχύθηκαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ και συγκεκριμένα, στα 20,1 δισ. στερλίνες. Συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των υπηρεσιών, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 3,3 δισ. στερλίνες, το μικρότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος, μείωση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι εξαγωγές της Γερμανίας, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν πτώση κατά 0,2% έναντι του Μαρτίου, με το εμπορικό πλεόνασμα ωστόσο, να παραμένει σε υψηλό 26 ετών, καθώς διευρύνθηκε στα 24 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 28,8 δισ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί πλεονάσματος 22 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ