Οριστικό: Εκπτωση 15% στο ρεύμα μετά την 1η Ιουλίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ

Στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδoθούν μετά την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί η μείωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Η έκπτωση αφορά μόνον στους συνεπείς πελάτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση -πάνω από 5 εκατ. συνδέσεις- και συγκεκριμένα όσους έχουν εξοφλήσει χωρίς καθυστέρηση τον προηγούμενο λογαριασμό τους, «έναντι» ή «εκκαθαριστικό» ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και την πλήρωσαν κανονικά. Ακόμη και όσοι ενταχθούν τώρα στο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο, ενώ αν καθυστερήσουν την έγκαιρη εξόφληση ενός λογαριασμού θα χάνουν τη μείωση του 15%. 'Οπως διευκρίνισε πάντως στέλεχος της ΔΕΗ, ως «συνεπείς» θα εκλαμβάνονται και όσοι εξοφλούν με καθυστέρηση 2-3 ημερών.

Το νέο τιμολόγιο δεν ισχύει για όσους έχουν ενταχθεί στο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο», ΚΟΤ, (το οποίο είναι μειωμένο έναντι του ισχύοντος σήμερα), καθώς βέβαια και για την κατηγορία εκείνη των ευάλωτων πολιτών, οι οποίοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα.

Οι υπερήμεροι καταναλωτές, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε διακανονισμό οφειλών και να έχουν μείωση στο τιμολόγιο ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια, δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης και κάλεσε όσους χρωστούν να σπεύσουν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Το τρέχον πρόγραμμα διακανονισμού, που λήγει στις 31 Ιουλίου, προβλέπει ρύθμιση σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Από 1ης Αυγούστου ο οφειλέτης θα καλείται να καταβάλει προκαταβολή.

Όπως δήλωσε, πάνω από 180.000 πελάτες έσπευσαν να διακανονίσουν οφειλές, συνολικού ύψους 575 εκατ. ευρώ, από τον Μάρτιο που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα.

Ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος εξ αρχής είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ περί «κόκκινων λογαριασμών» ύψους 2,7 δισ. ευρώ, είπε ότι οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί φθάνουν στα 2,390 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει κ.λπ.

Αναλυτικότερα, διευκρίνισε πως τα χρέη στην Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανίες) ανέρχονται στα 380 εκατ. ευρώ, τα χρέη από τα Δημόσιο 260 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από τους φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) και 1,750 δισ. ευρώ από πελάτες στη Χαμηλή και Μέση Τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Στην κατηγορία αυτή, συμπεριλαμβάνονται και ανενεργοί πελάτες (επιχειρήσεις, καταστήματα που έκλεισαν κ.λπ.). Αν δεν συμπεριληφθεί η κατηγορία αυτή, τα εισπρακτέα για τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,450 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ένας αριθμός της τάξης των 1,280 εκατ. πελατών έχουν οφειλές ανά λογαριασμό κάτω των 500 ευρώ και χρωστούν συνολικά 150 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 280.000 πελάτες χρωστούν ποσά από 500 ως 1.000 ευρώ.

«Προσδοκάμε σε αύξηση της ρευστότητας, σε βελτίωση του βαθμού συνέπειας των πελατών και σε αύξηση των κερδών, λόγω της μείωσης των επισφαλειών», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης και υπογράμμισε ότι η ασυδοσία πρέπει να σταματήσει.

Συμπράξεις στη λιανική αγορά
Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, χωρίς όμως να τις κατονομάσει. Αφησε να εννοηθεί ότι θα αφορούν σε συμπράξεις με άλλη εταιρεία ή εταιρείες στη λιανική, με τις οποίες βρίσκεται ήδη σε επαφή. Είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς στόχος του είναι η ΔΕΗ να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της αγοράς.

Πρόσθεσε πως οι συμπράξεις δεν «αφορούν σε μονάδες, καθώς έχει παγώσει η πρόταση για τη συνεργασία με επενδυτή που θα αναλάμβανε την αξιοποίηση της άδειας για τη λιγνιτική μονάδα 'Μελίτη ΙΙ' στη Φλώρινα, και τους άλλους ιδιοκτήτες των ορυχείων της περιοχής». «Εμείς κάναμε την πρόταση, αλλά η εταιρεία Edison δεν απάντησε», είπε, αποδίδοντας την άρνησή της να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα στην ειλημμένη απόφαση της μητρικής της, της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού ΕdF να μη συμμετέχει στην ανάπτυξη ανθρακικών μονάδων. Πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη απευθυνθεί και αλλού και ότι τελικώς θα υπάρξει ένα κοινοπρακτικό σχήμα.

ΝΟΜΕ
Με τις κινήσεις αυτές η ΔΕΗ επιδιώκει να προλάβει τις συνέπειες από τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, εκχωρώντας ένα τμήμα του μεριδίου της σε τρίτους με όρους που η ίδια θα συνδιαμορφώσει. Διαφορετικά θα πρέπει να χάσει μέχρι το 2020 σχεδόν το 50% του μεριδίου της στη λιανική μόνον μέσω ΝΟΜΕ, σε τιμές, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ευνοϊκές. «Αν τα ΝΟΜΕ βγουν γύρω στα 30 ευρω/ Mwh και η τιμή στη χονδρική αγορά κυμαίνεται στα 42-45 ευρώ/MWh, θα είναι πολύ δύσκολα για εμάς αλλά θα το ξεπεράσουμε», είπε.

ΑΔΜΗΕ
Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία θα λάβει τις αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ. «Εχουμε σκέψεις με τι να ανταλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Επίσης προανήγγειλε την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία, με στόχο την επέκταση σε υδροηλεκτρικές «Η ΔΕΗ δεν μπορεί να πάει στον ανταγωνισμό δεμένη στο κατάρτι» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Πρόσθεσε ότι προσδοκά την πολιτική στήριξη του βασικού μετόχου, δηλαδή της κυβέρνησης, σε θέματα όπως η διάθεση στη ΔΕΗ δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Επίσης τόνισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα πρέπει να τροποποιήσει τον κώδικα στη χονδρική αγορά για να αφαιρεθεί από τις προσφορές των λιγνιτικών μονάδων το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων CO2 και ζήτησε την κατάργηση του τέλους στον λιγνίτη.

Ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί

Ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί φθάνουν στα 2,390 δισ. ευρώ, συμπερι- λαμβανομένων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει κ.λπ.

Τα χρέη

Στην Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανίες) τα χρέη ανέρχονται στα 380 εκατ. ευρώ, τα χρέη από τα Δημόσιο στα 260 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από τους φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) και 1,750 δισ. ευρώ από πελάτες στη Χαμηλή και Μέση Τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Κάτω των 500 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1,280 εκατ. πελάτες έχουν οφειλές ανά λογαριασμό κάτω των 500 ευρώ και χρωστούν συνολικά 150 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 280.000 πελάτες χρωστούν ποσά από 500 ως 1.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ