Με τα σκουπίδια θα διεξαχθεί το Euro στη Γαλλία

Συνεχίζεται το κύμα διαδηλώσεων

Η απεργία των εργαζομένων στον τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων στο Παρίσι συνεχίζεται με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους σε ορισμένες περιοχές του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων δύο μέρες πριν το Euro 2016.

Η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων εντάσσεται σε ένα κύμα διαδηλώσεων και στάσεων εργασίας που κήρυξε το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η πρόσληψη και η απόλυση εργαζομένων, ευελπιστώντας ότι το ποσοστό της ανεργίας θα πέσει κάτω από το 10%.

Η αστυνομία απομάκρυνε σωρούς σκουπιδιών από μεγάλους σταθμούς αποτέφρωσης και συγκομιδής απορριμμάτων της πρωτεύουσας όμως δεν υπήρξε αισθητό αποτέλεσμα καθώς οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά πραγματοποίησαν στη συνέχεια απεργία, ανέφερε το CGT.

Παρά τις ενδείξεις ότι μια ευρύτερη απεργιακή κινητοποίηση χάνει τον ρυθμό της, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια συνάντησαν προβλήματα για έβδομη ημέρα.

Η δημόσια εταιρία σιδηροδρόμων SNCF ανέφερε πως ποσοστό μικρότερο του 10% των εργαζομένων συμμετέχουν στην απεργία, σημαντικά λιγότεροι απ΄ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, με τρία στα τέσσερα τρένα υψηλής ταχύτητας TGV καθώς και έξι στα δέκα τρένα ιντερσίτι να λειτουργούν κανονικά.

Το CGT έχει σήμερα συναντήσεις στους χώρους εργασίας προκειμένου να αποφασιστεί η αναστολή ή όχι της απεργίας στους σιδηροδρόμους.

Καθώς εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες και φίλαθλοι ετοιμάζονται για το Euro 2016, που θα αρχίσει στις 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει έναν μήνα, ακτιβιστές του CGT παρεμπόδισαν επίσης μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Euro στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού, Γκαρ ντι Νορ.

Περίπου 200 διαδηλωτές, οι περισσότεροι φορώντας ανοιχτόχρωμα σακάκια του CGT, συγκεντρώθηκαν στον σταθμό κατά την άφιξη μιας αμαξοστοιχίας που μετέφερε το τρόπαιο του Euro, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς. Αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων προστάτευσε το κύπελλο.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, η υπουργός που έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη του αμφιλεγόμενου εργασιακού νόμου, η Μιριάμ Ελ Χομρί, καταδίκασε μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την αυγή έξω από το σπίτι της στο Παρίσι κατά την οποία, είπε, περίπου 30 διαδηλωτές έκαναν δηλώσεις εναντίον της από μεγάφωνα.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δεν θέλησε να αποσύρει την εργασιακή μεταρρύθμιση αλλά η κυβέρνησή του επιδίωξε να οδηγήσει τη διαμαρτυρία στους σιδηροδρόμους σε ένα τέλος προσφέροντας εγγυήσεις ότι θα προστατευθούν οι υφιστάμενες αναλογίες εργασίας και ανάπαυσης στις συνομιλίες για την αναδιοργάνωση του SNCF.

Διαβάστε επίσης