Μετανιωμένοι τζιχαντιστές ζητούν βοήθεια από τη Δύση - Για να ξεφύγουν από τον ISIS

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ

Ολοένα και περισσότερα απογοητευμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν στρατολογηθεί στη Δύση επικοινωνούν με τις χώρες τους, ζητώντας βοήθεια για να επιστρέψουν.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται διπλωματικές πηγές όπως και ένα συριακό δίκτυο που βοηθά όσους θέλουν να φύγουν από τις τάξεις των τζιχαντιστών.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν παρουσιαστεί σε διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία, άλλοι έχουν στείλει κρυφά μηνύματα στις κυβερνήσεις τους, ζητώντας βοήθεια για να διαφύγουν από τα εδάφη που ελέγχει η τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με διπλωμάτες που εκπροσωπούν έξι Δυτικές χώρες στην Τουρκία.

Οι εκκλήσεις για βοήθεια από του Δυτικούς τζιχαντιστές έρχονται τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος και είναι αντιμέτωπο με νέες επιθέσεις στο προπύργιό του, τη Ράκκα και την Φαλούτζα στο Ιράκ, όπου κυριαρχεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ορισμένοι από αυτούς που προσπαθούν να διαφύγουν είναι μαχητές και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι δελεάστηκαν για να μετακινηθούν στο λεγόμενο «χαλιφάτο» του ISIS δηλώνοντας την πίστη τους στην οργάνωση, αλλά τώρα βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

«Τα στρατεύματά τους τώρα αρχίζουν να αποχωρούν. Υπάρχουν πολλοί Γάλλοι που επιστρέφουν», είπε πρόσφατα σε συνέδριο ο εθνικός συντονιστής μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, Ντιντιέ λε Μπρετ. «Αισθάνονται ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι επιστρέφουν στην Ευρώπη και πολίτες άλλων χωρών.

Οι Δυτικοί διπλωμάτες μιλούν για περίπου 150 πολίτες, από τις έξι χώρες τους, οι οποίοι ζήτησαν βοήθεια για να διαφύγουν, ή το έκαναν μόνοι τους, από το φθινόπωρο όταν ενισχύθηκε η τάση της αποχώρησης. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός Δυτικών που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ και πλέον έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, αλλά αξιωματούχοι μιλούν για αρκετές εκατοντάδες μαχητές.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, όσοι θέλουν να επιστρέψουν πρέπει πρώτα να κάνουν το δύσκολο ταξίδι έως την Τουρκία. Μόλις φτάσουν εκεί, τότε οι χώρες τους προσπαθούν να αξιολογήσουν αν αποτελούν απειλή. Πριν από αυτό όμως, κρατούνται και ανακρίνονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για τουλάχιστον ένα μήνα, πριν τους παραδώσουν στις πρεσβείες τους.

Στη συνέχεια, τους παραλαμβάνουν πράκτορες από τις πατρίδες τους, που θέλουν να μάθουν σημαντικά αλλά διαφορετικά πράγματα. Υπάρχουν υπηρεσίες που επικεντρώνονται στις πληροφορίες για τη Ράκκα, όπως και άλλες που ανησυχούν για την εσωτερική ασφάλεια και θέλουν τη συνδρομή τους για να ξεσκεπάσουν τυχόν δίκτυα εξτρεμιστών στην πατρίδα τους.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι μία έφηβη από τη Σκανδιναβία, που πριν από έξι μήνες έστειλε μήνυμα στον πατέρα της. «Βοήθησέ με. Θέλω να φύγω. Αλλά πλέον έχω ένα μικρό παιδί», του έγραψε. Ο πατέρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι πριν από αυτό είχε κάνει αρκετές απόπειρες για να πείσει την κόρη του να επιστρέψει από την Ράκκα, από τη στιγμή που έφυγε από το σπίτι της το 2013 για να ενταχθεί στον ISIS.

Ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης της χώρας του, αλλά δηλώνει ότι υπήρχαν λίγα πράγματα που μπορούσαν να κάνουν οι αρχές. Η κοπέλα έπρεπε πρώτα να φτάσει στην Τουρκία. Παραμένει όμως στη Ράκκα, γιατί φοβάται ότι αν προσπαθήσει να το σκάσει, θα την πιάσουν.

Πρώην μαχητής, που κυκλοφορεί με το όνομα Αμπού Σούγια, και είναι επικεφαλής δικτύου που βοηθά τους αποστάτες μαχητές εκτιμά ότι η οργάνωσή του έχει βοηθήσει περίπου 100 από αυτούς να φτάσουν στην Τουρκία.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απειλήσει ότι θα εκτελεί όσους προσπαθούν να διαφύγουν και έχει «παρελάσει» με τα κεφάλια αρκετών επίδοξων αποστατών ως προειδοποίηση, λένε οι Σύριοι που κατάφεραν να φύγουν. Επίσης, έχουν βάλει νάρκες και σημεία ελέγχου γύρω από την Ράκκα, ως μέσα αποτροπής.