Πάτρα: Δάσκαλοι καλούν εκπαιδευτικούς και γονείς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας - Κίνδυνος να μη λειτουργήσουν του χρόνου τα ολοήμερα σχολεία

ανω - κατω ο οικογειεακός προγραμματισμός με τα νέα δεδομένα

Ξεσήκωμος επικρατεί στους κόλπους δασκάλων και νηπιαγωγών της Πάτρας για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που πρόκειται να εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούν την Τετάρτη στις 8 Ιουνίου  συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή της Ένωση ςΣυλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής μας, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας, των Αντιδημάρχων Παιδείας, στις 10:30 π.μ. στην Πλ. Γεωργίου, θέλοντας να διατρανώσουν την αντίθεσή τους.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας εξέδωσε ανακοίνωση καταιέτοντας τις αντιρρήσεις τους. Παράλληλα ζητά από τους διευθυντές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων να παραλάβουν το σύνολο των αιτήσεων για τη λειτουργία Ολοήμερων τμημάτων και να μη ...συμπράξουν στους αποκλεισμούς. Και τούτο διότι, την επόμενη σχολική χρονιά , βάσει των επερχόμενων αλλαγών, για να γίνει τυπικά δεκτή η αίτηση στο ολοήμερο θα πρέπει να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς. Δεδομένου ότι όμως η ανεργία έχει εκτοξευτεί, είναι πολύ πιθανό ένα υψηλό ποσοστό μαθητών να μην δικαιούται να φοιτήσει σε ολοήμερο και ως εκ τούτου η δομή να καταργηθεί στην πράξη.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων αναφέρετι τα εξής:

"Το Υπουργείο Παιδείας με μοναδικό σκοπό τον περιορισμό του εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, τους δείκτες του ΟΟΣΑ και τους όρους του τρίτου μνημονίου, ουσιαστικά διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο. Το τελευταίο που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.
Με μια σειρά διαδοχικών ρυθμίσεων για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων διαπράττονται εγκλήματα σε βάρος της παιδείας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος αυτής της αντιεκπαιδευτικής και αντιπαιδαγωγικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, με τις έως τώρα ρυθμίσεις:
Καταργούνται ουσιαστικά τα Τμήματα Ένταξης.
Εξαφανίζονται δεκάδες τμήματα Νηπιαγωγείων, εφόσον απαιτείται ο διπλάσιος αριθμός μαθητών (14 από 7) για τη δημιουργία Τμήματος Νηπιαγωγείου.
Καταργείται ο δάσκαλος του Ολοήμερου σχολείου, με αποτέλεσμα την αλλαγή του προσανατολισμού του ολοήμερου σχολείου σε χώρο αποκλειστικά φύλαξης μαθητών.
Περικόπτονται διδακτικά αντικείμενα εντελώς αυθαίρετα.
Στο ολοήμερο σχολείο δεν μπορούν να φοιτήσουν όλοι οι μαθητές.
Απολύονται χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές.
Οι τελευταίες εγκύκλιοι δε του Υπουργείου ξεπερνούν κάθε λογική και πιστοποιούν τους αλλοπρόσαλλους σχεδιασμούς του κ. Φίλη. Για την εγγραφή των παιδιών στο ολοήμερο τμήμα για τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και 5/θέσια δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων, τα οποία είναι σχεδόν όλα μονοθέσια ή διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Το αποτέλεσμα είναι η άνιση μεταχείριση των μαθητών και των οικογενειών τους και ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Η αντίδραση σε όλα αυτά που φέρνουν την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω είναι υπόθεση όλων μας, των εκπαιδευτικών, των γονέων, των μαθητών, των φορέων και όλης της κοινωνίας.
Το Δ.Σ του Συλλόγου μας από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στην καταιγίδα υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και ανέδειξε με κάθε δυνατό τρόπο τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα παιδιά μας.
Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε έτσι.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μαθητές μας.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
Πρόσβαση όλων των μαθητών στο δημόσιο σχολείο χωρίς κανένα περιορισμό.
Απόσυρση όλων των τελευταίων ρυθμίσεων, που διαλύουν το δημόσιο σχολείο.
Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών.
Καλούμε
Σε συνάντηση-σύσκεψη αντίδρασης στις ρυθμίσεις του κ. Φίλη όλους τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων κάθε σχολείου, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής μας, την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας, τους Αντιδημάρχους Παιδείας της περιοχής μας, την ΕΛΜΕ Πάτρας και κάθε φορέα σχετικό με την εκπαίδευση την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (Πλ. Γεωργίου).
Τους γονείς που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη είτε στο ολοήμερο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) να καταθέσουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει η Υ.Α. αλλά και η νέα εγκύκλιος. Θα αποδείξουν περίτρανα το μέγεθος του αποκλεισμού από τις δομές του ολοήμερου σχολείου και της στέρησης μορφωτικών δικαιωμάτων από τους μαθητές, που αποτελούν τον πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του Υπουργείου.Τους συναδέλφους Διευθυντές να παραλάβουν όλες τις δηλώσεις εγγραφής, που θα γίνουν από τους γονείς.
Όλες και όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να κλείσουν τα σχολεία την Τετάρτη στις 8 Ιουνίου και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώνεται στις 10:30 π.μ. στην Πλ. Γεωργίου.
Για το Δ.Σ του Συλλόγου Δ/Ν Πάτρας
 

Διαβάστε επίσης