Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την περαιτέρω πορεία της στον 21ο αιώνα. Για να πορευθεί δε σε ένα δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον είναι ανάγκη να ενισχύσει όλους τους παραγωγικούς της μηχανισμούς. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να τούς καταστήσει ανταγωνιστικούς και καινοτόμους, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι συνεχείς εξελίξεις στον υπό εκκόλαψη διεθνή καταμερισμό της εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εξελίξεις που βιώσαμε το 2015, τις οποίες βιώνουμε και την τρέχουσα περίοδο, είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα διαμορφώνουν την πορεία και τις επιλογές μας για αρκετά χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι οι αλλαγές αυτές και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε θα μάς βοηθήσουν να προβούμε στις αναγκαίες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πετύχουμε την οικονομική ανάκαμψη, να εγκαινιάσουμε μία νέα περίοδο σταθερότητας και αισιοδοξίας και να παραμείνει η Ελλάδα μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση. Γι αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταθεροποιηθεί το πολιτικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον και να παραχθεί έργο στην βάση μακροπρόθεσμων εθνικών στρατηγικών με πυρήνες την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την διευκόλυνση εθνικών και ξένων επενδύσεων.
Ωστόσο, παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα και την αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ο κλάδος μας συνεχίζει να είναι ο κορυφαίος μεταποιητικός κλάδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι οργανωμένες επιχειρήσεις τροφίμων στηρίζουν την εθνική προσπάθεια για να παραμείνει η χώρα πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία. Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε πέτυχαν και άντεξαν στην κρίση, γιατί είχαν ικανή διοίκηση και σταθερή στρατηγική, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εξάγουν, επενδύουν στην καινοτομία, έχουν διεθνή προσανατολισμό, υλοποιούν προγράμματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και υιοθετούν την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα, για τα οποία θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι.
Δεν θα πρέπει, όμως, να εφησυχάζουμε. Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα που εκπροσωπεί ο ΣΕΒΤ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και προοπτικής, έτσι ώστε να παράγει υπεραξία και να συμβάλλει έμπρακτα στην κοινωνική συνοχή με την διατήρηση θέσεων εργασίας και την παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και καινοτόμων τροφίμων για έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.
Για να παραμείνουμε, ωστόσο, ο κορυφαίος μεταποιητικός κλάδος τα επόμενα χρόνια, ενόψει των συρρικνούμενων μεριδίων αγοράς και του αυξημένου ανταγωνισμού, χρειαζόμαστε αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας. Όραμα του ΣΕΒΤ είναι μία Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης και καινοτομίας, με ανοιχτή και ανταγωνιστική οικονομία. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της τεχνολογίας και η χώρα θα κρατήσει τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της.
Το 2015 αναλάβαμε πρωτοβουλίες, προτείνοντας συγκεκριμένα βήματα στην πολιτική ηγεσία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων. Κινητοποιήσαμε τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και ζητήσαμε την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας, θέτοντας ως προτεραιότητα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Επίσης, συνεχίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον κλάδο μας και να επιτύχουμε την ευρύτερη αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του, σε κάθε πλευρά της καθημερινής μας ζωής.
Ρόλος και ευθύνη μας είναι να αποτελέσουμε με τις θέσεις μας και την δουλειά μας έναν πόλο σταθερής προοπτικής σε μία εποχή πολιτικής ρευστότητας και οικονομικής αβεβαιότητας. Για να το πετύχουμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αποφασιστικά βήματα και να χτίζουμε το μέλλον βασιζόμενοι σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά: την ικανοποίηση του καταναλωτή με ασφαλή, ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο.
Είναι, όμως, απαραίτητο όλες αυτές οι προσπάθειές μας να γίνουν κατανοητές και από τους επίσημους φορείς της οικονομικής πολιτικής, ώστε να άρουν σημαντικά διοικητικά εμπόδια που φαλκιδεύουν την λειτουργία των επιχειρήσεών μας και να αποκατασταθούν συνθήκες φορολογικής σταθερότητας και ομαλότητας. Χωρίς αυτές τις ενέργειες, ένας κλάδος που απασχολεί περισσότερα από 300.000 άτομα και πραγματοποιεί εξαγωγές 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά την καλή του θέληση και τον δυναμισμό του δύσκολα θα συνεχίσει να ελπίζει.