Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος νέο ρεκόρ στον τουρισμό, μετά τις περσινές ιστορικά υψηλές επιδόσεις της, εμφανίστηκε σήμερα, από τη Χαλκιδική, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, κατά την τελετή της παγκόσμιας αναγγελίας των γαλάζιων σημαιών, που για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε εκτός της φυσικής έδρας του θεσμού, της Δανίας.
«Πέρυσι πετύχαμε ιστορικό ρεκόρ, με 26 εκατ. τουρίστες, σύνολο εσόδων 14 δισ. ευρώ και ρυθμούς ανάπτυξης 7%, πολύ υψηλότερους του παγκόσμιου τουρισμού. [...] Έχουμε θετικά μηνύματα για νέες υψηλές επιδόσεις και φέτος. Το θετικό πρόσημο είναι ήδη καταγεγραμμένο σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων (+10% μέχρι στιγμής) και νομίζω ότι η σταθερότητα που θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα (σ.σ.μετά τη θετική έκβαση της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος) θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να γιορτάσουμε και φέτος νέο ρεκόρ, κάτι για το οποίο εγώ προσωπικά νιώθω βέβαιος. Το πετυχαίνουμε γιατί για πρώτη φορά η χώρα μας έχει συγκροτημένη τουριστική πολιτική¨ κατέληξε.
Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα περάσει φέτος μια δύσκολη χρονιά». Όπως είπε, πάντως, τα πράγματα μπορεί να μην είναι καλά, αλλά δεν είναι και καταστροφικά. Πρόσθεσε ότι μετά τη χτεσινή θετική έκβαση της διαδικασίας της αξιολόγησης υπάρχει αισιοδοξία ότι «η [τουριστική] κίνηση της τελευταίας στιγμής θα βοηθήσει την Ελλάδα», δεδομένου ιδίως ότι άλλες περιοχές που παραδοσιακά προσελκύουν τουρισμό, φέτος έχουν προβλήματα. «Πρέπει όμως να χτίσουμε ένα momentum και να μη στηριζόμαστε στα προβλήματα των άλλων» επισήμανε.
Ανέφερε ότι «οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 6,5% στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Ωστόσο,οι οδικές -που στο ίδιο διάστημα ήταν περισσότερες σε απόλυτο αριθμό σε σχέση με τις αεροπορικές- σημείωσαν πτώση 11% με σημεία ανάκαμψης τον Απρίλιο. Το άθροισμα των δύο είναι πολύ ελαφρά αρνητικό αλλά το έσοδο "έπιπεδο". Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και έχουμε τουρισμό καθαρά δύο ταχυτήτων: Μύκονο και Σαντορίνη με μεγάλα θετικά πρόσημα και μια άλλη Ελλάδα που βλέπει τον εσωτερικό τουρισμό να καταρρέει και τις επιχειρήσεις της να λειτουργούν προβληματικά, λόγω κυρίως της φορολογίας. Πέρυσι δεχτήκαμε τριπλασιασμό του ΦΠΑ και φέτος αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Ναι, να βάλουμε πλάτη, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να βοηθήσει και το κράτος» είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι τα παράπονά του δεν αφορούν τον ΕΟΤ ή το υπουργείο Τουρισμού. Καταλήγοντας ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα δούμε ένα θετικό πρόσημο.