Ο διαγωνισμός για το 2ο τμήμα «Αμαλιάδα-Δουνέικα» του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος θα πραγματοποιηθεί κανονικά αυτή την Τρίτη 17 Μαΐου του 2016. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αναβληθεί μία φορά, ενώ το πρώτο τμήμα «Πύργος-Δουνέικα» έχει αναβληθεί τρεις φορές και θα υποστεί τροποποίηση στα τεύχη δημοπράτησης για να οριστεί νέα ημερομηνία σε περίπου 50-60 ημέρες.
Το ΤΕΕ ενημέρωσε διά του κ.Στασινού ότι θα σταματήσουν δεδομένου ότι έχει ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών του Δημοσίου έχει αναστείλει ήδη τις κινητοποιήσεις. Υπό αυτούς τους όρους θα ακολουθήσουμε και εμείς την ίδια οδ και θα εξετάσουμε άλλους τρόπους αντίδρασης, πιθανόν με προσφυγές στην Ε.Ε,προσθέτοντας ότι οι διαγωνισμοί θα γίνουν κανονικά την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), Ζαχαρίας Αθουσάκης ανέφερε ότι «πρέπει πλέον να σταματήσουμε την αποχή, διότι είναι σαν να δίνουμε γροθιές στο στήθος μας. Δεν κερδίζουμε τίποτα και πάνε πίσω και τα θέματά μας».
Τεμαχισμός και υποχρεωτική υπεργολαβία
Ο κ.Γάγαλης και ο κ.Αθουσάκης τοποθετήθηκαν και για τη «σαλαμοποίηση» της δημοπράτησης που επέλεξε ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, ενώ επισήμαναν και ποια άλλα βήματα πρέπει να γίνουν για να ωφεληθεί ο κλάδος.
«Η μέθοδος του τεμαχισμού προβλέπεται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις. Όμως στην πράξη μπορεί να δημιουργείται αυτή η εικόνα, αλλά οι “μικρότεροι” είναι εταιρείες της 6ης τάξης, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι θυγατρικές των μεγάλων ομίλων. Έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο», σημείωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Γάγαλης, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρεωτική υπεργολαβία: «Ως ΠΕΣΕΔΕ έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από το υπουργείο να θεσπίσει ως υποχρεωτική την πιστοποιημένη υπεργολαβία. Ακόμα δηλαδή κι αν δημοπρατηθούν τα 8 τμήματα, οι 8 ανάδοχοι να είναι υποχρεωμένοι να βάλουν πιστοποιημένες επιχειρήσεις για να δουλέψουν υπεργολαβικά, για να έχουν δουλειά οι τοπικές πιστοποιημένες επιχειρήσεις».
Ο κ.Αθουσάκης αποκάλυψε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο ΣΑΤΕ ζήτησε τις 8 εργολαβίες, υποστηρίζοντας ότι προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και είναι καλύτερη επιλογή για τη συντομότερη αποπεράτωση του έργου αλλά και την εύρυθμη πορεία του κλάδου.
«Όταν το έργο γίνεται με τμηματικές εργολαβίες, κάθε ανάδοχος εταιρεία ή κοινοπραξία δίνει βαρύτητα στο συγκεκριμένο κομμάτι και προωθεί ευκολότερα, ταχύτερα και ποιοτικότερα την αποπεράτωσή του. Αν ήταν ένα έργο, δεν θα υπήρχε ανταγωνισμός, θα συμμετείχαν μόνο 3 ή 4 εταιρείες. Ήταν βλαπτικό για το δημόσιο συμφέρον. Το ότι συνέπεσε με την αποχή ο διαγωνισμός, δεν επηρεάζει τα οφέλη που θα έχουν οι τμηματικές από μια ολόκληρη. Η μία επιλογή θα ήταν ένας ανάδοχος που θα έψαχνε υπεργολάβους τους υπόλοιπους που θα έκαναν τα επιμέρους τμήματα. Καλύτερο είναι να είναι ανάδοχοι των έργων, για να έχουν και την ποιοτική κατασκευή έχοντας την ευθύνη να παραδώσουν το έργο», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Αθουσάκης.