Μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών συνοδευόμενοι από το Δ/ντη του σχολείου Νικόλαο Καμπύλη, τους εκπαιδευτικούς Βασιλική Κίζιλη, Χρυσάνθη Παναγιωτοπούλου, Χρυσούλα Στεφανίδη και τον κο Τσίπη Σταύρο εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επισκέφτηκαν από 19-04-2016 έως 22-04-2016 την Πόλη Tiriolo της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του σχολείου με το αντίστοιχο σχολείο της Ιταλικής πόλης.
Το Tiriolo αποτέλεσε αποικία των αρχαίων Ελλήνων από τον 7o π.χ. αιώνα με το όνομα Τρίορος από όπου προέρχεται και η σύγχρονη ονομασία του.
Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αδελφοποίησης έλαβαν χώρα την Τετάρτη 20-04-2016 στο χώρο του δημαρχείου και του σχολείου του Tiriolo και περιλάμβαναν ομιλίες, συναυλία από την μαθητική ορχήστρα του Tiriolo, Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές του Π.Γ.Π και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών.
Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από επιστημονική άποψη συζήτηση, σχετική με τη Γεωγραφία της Οδύσσειας και την ομηρική χώρα των Φαιάκων, ανάμεσα στα μέλη των δυο σχολικών κοινοτήτων και τον καθηγητή Armin Wolf. Ο Γερμανός ιστορικός καθηγητής Armin Wolf, βάσει των σχετικών ερευνητικών εργασιών του, υποστήριξε την άποψη πως η περιοχή του Tiriolo αποτελεί την ομηρική χώρα των Φαιάκων. Η άποψη αυτή έχει γίνει δεκτή από τους κατοίκους του Tiriolo, οι οποίοι τιμητικά έχουν απονείμει στον καθηγητή Armin Wolf τον τίτλο του επίτιμου δημότη της πόλης τους. Από την Ελληνική πλευρά, η οποία αντιπροσωπεύθηκε στη συζήτηση από τη Φιλόλογο του Π.Γ.Π. κα Κίζιλη Βασιλική, έγινε δεκτή η βασιμότητα των επιχειρημάτων του Armin Wolf, επισημάνθηκε όμως η επιφύλαξη για την βεβαιότητα της οριοθέτησης της ομηρικής χώρας των Φαιάκων σε οποιοδήποτε σημείο του σημερινού χάρτη.
Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών, επίσης επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας και το αρχαιολογικό μουσείο του Ρήγιου όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα δυο αρχαιοελληνικά ορειχάλκινα αγάλματα του 5ου π.χ. αιώνα, που φυλάσσονται εκεί και είναι γνωστά ως οι Πολεμιστές του Ριάτσε.
Οι συνοδοί καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου ευχαριστούν το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Π.Γ.Π. για την πολύτιμη συμπαράστασή του καθώς και τον Δήμο Πατρέων για την συνεισφορά του. Επίσης, ευχαριστούν τον κο Αλέξανδρο Φουνταλιώτη για την υποδοχή και την πολύπλευρη βοήθεια που τους προσέφερε στο Tiriolo καθώς και τον καπετάνιο του πλοίου Super Fast I για την ξενάγηση στη γέφυρα του πλοίου κατά το ταξίδι της επιστροφής.