Πρόληψη του καρκίνου στις γυναίκες με πέντε απλές κινήσεις!

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ

Τα γονίδια και οι ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής μας καθορίζουν αν θα πάθουμε καρκίνο και ποιό είδος αυτού. Ωστόσο οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε πέντε απλές κινήσεις στην καθημερινότητά μας για να έχουμε περισσσότερες πιθανότητες να τον αποφύγουμε.

Νούμερο ένα κίνδυνος για την γυναίκα είναι το κάπνισμα. Νούμερο δύο η παχυσαρκία και νούμερο τρία η πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες είμαστε πιο επιρρεπείς σε καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα (πνεύμονα, στόματος, οισοφάγου...) και έτσι είναι σαφές ότι αν αποφύγουμε να το "μάθουμε" ή το διακόψουμε πριν από τα 40, έχουμε πολλά να κερδίσουμε.

Σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία και την κακή διατροφή που οδηγεί σε αυτήν, έχει επίσης αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι όσες διατηρούν το σωματικό βάρος τουλάχιστον στα όρια του ελαφρώς υπέρβαρου (ΒΜΙ μέχρι 26) και μάλιστα χωρίς αυξομειώσεις, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του εντέρου. 

Επίσης, όσες γυναίκες κάνουν ετησίως τεστ- PAP (μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και οπωσδήποτε μετά τα 20) και μαστογραφία (μετά τα 40), όσες με λευκό δέρμα αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και το solarium και εξετάζουν τακτικά τους σπίλους (ελιές) που έχουν στο σώμα τους, έχουν μέχρι και 50% μειωμένη πιθανότητα να πάθουν ή να καταλήξουν από καρκίνο (καθώς ακόμα κι αν τους συμβεί, θα τον εντοπίσουν σε πρώιμα στάδια). 

Υπάρχουν ωστόσο άλλα δύο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να απομακρύνουμε την πιθανότητα να πάθουμε καρκίνο. Το ένα είναι να μετριάσουμε το άγχος με τεχνικές χαλάρωσης όπως είναι η γιόγκα και καθημερινή αεροβική γυμναστική που έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το στρες. Και το άλλο είναι να τρώμε πολλά φρούτα και πράσινα λαχανικά που δίνουν βιταμίνες και άλλα αντιοξειωτικά στον οργανισμό αλλά και να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας που κάποιοι εναλλακτική το συνδέουν με τα ινομύωμα της μήτρας αλλά και τον καρκίνο του εντέρου.  

Διαβάστε επίσης