"Θηλιά" ρευστότητας στα κρατικά ταμεία - Ψάχνουν διαθέσιμα περιμένοντας δόση

έκτακτες ανάγκες προκύπτουν κάθε ημέρα

Οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν κάθε ημέρα, λόγω του προσφυγικού, φέρεται να ενισχύουν σημαντικά τον κλοιό ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα κρατικά ταμεία, τα οποία περιμένουν εδώ και τέσσερις μήνες κάποια δόση από τους Θεσμούς. Ούτως  ή άλλως, η "σάρωση" του 2015 στα διαθέσιμα του ευρύτερου Δημοσίου για την παροχή ρευστότητας μέσω repos είχε περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες για νέα "δανεικά" που δίδει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παρ' όλα αυτά, για τις πληρωμές μισθών - συντάξεων που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες, το "κομπόδεμα" υπάρχει μετά και την αναζήτηση διαθεσίμων σε νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ και φορείς του Δημοσίου που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες και … συνεχίζεται.

Ωστόσο, καθώς οι ανάγκες για υποδομές, σίτιση και άλλες προσφυγικές δαπάνες διογκώνονται, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Μάιος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας. Ούτως ή άλλως, η ανάγκη αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ και κυρίως την ΕΚΤ καθιστά την ένεση δόσεων απολύτως αναγκαία.

Προ ημερών, ζητήθηκαν τα διαθέσιμα νοσοκομείων, ακολούθησαν του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ, ενώ αποφασίστηκε να μεταφερθούν 67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο της Βουλής σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, προβλέφθηκε η μεταφορά ποσών, συνολικού ύψους 70.000 ευρώ από τους εκτελούμενους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος στον προϋπολογισμό των Γενικών Κρατικών Δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού. Αλλά και σε φορείς του Δημοσίου που διατηρούν ακόμη διαθέσιμα φέρεται να συζητούνται ανάλογες αποφάσεις.

Δόσεις δανείων

Στις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι νέες ανάγκες αποπληρωμής δανείων με το ΔΝΤ (299 εκατ. ευρώ). Επόμενη δόση προς το ΔΝΤ είναι στις 123 Ιουλίου (448,6 εκατ. ευρώ). Τα πολύ δύσκολα έπονται με  την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Πρέπει να πληρωθεί μία τριπλή δόση 2,3 δισ. ευρώ…

Μετά, ανάγκες υπάρχουν ξανά από Σεπτέμβριο, στο πεδίο των πληρωμών δανείων. Αλλά οι ανάγκες για μισθούς και συντάξεις είναι συνεχείς (χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρεών προς ιδιώτες που σωρεύονται ξανά).

Πληρωμή μισθών - συντάξεων

Κάθε μήνα, καταβάλλονται για συντάξεις - μισθούς Δημοσίου - επιδόματα ΟΑΕΔ 3,6 δισ. ευρώ. Κάθε δεύτερο μήνα, το ποσό αυξάνεται κατά 110 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από τους Δήμους. Κάθε τρίτο μήνα, το σταθερό ποσό για μισθούς - συντάξεις Δημοσίου - επιδόματα ΟΑΕΔ αυξάνεται κατά 180 εκατ. ευρώ για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων:

Μάιος

Αρχές Μαΐου : Καταβολή β΄ δόσης προνοιακών επιδομάτων (Μάρτιου –Απριλίου)  από δήμους ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Μέσα  Μαΐου : Καταβολή α’  δεκαπενθημέρου δημοσίων υπαλλήλων ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Κάθε Παρασκευή καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας από ΟΑΕΔ : 90 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Τέλη Μαΐου: Καταβολή συντάξεων Ιουνίου σε ΙΚΑ,ΝΑΤ  και Δημοσίου (900 εκατ. ευρώ, 90 εκατ. ευρώ και 490 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύνολο δηλαδή 1,475  δις. ευρώ ),αλλά και β’ δεκαπενθημέρου δημοσίου υπαλλήλων ύψους 600 εκατ. ευρώ .

Ιούνιος

Αρχές Ιουνίου : Καταβολή συντάξεων Ιουνίου σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (280 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύνολο δηλαδή 580 εκατ. ευρώ).

Μέσα  Ιουνίου : Καταβολή α’  δεκαπενθημέρου δημοσίων υπαλλήλων 600 εκατ. ευρώ.

Κάθε Παρασκευή καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας από ΟΑΕΔ : 90 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Τέλη Ιουνίου : Καταβολή συντάξεων ΙΚΑ, ΝΑΤ και Δημοσίου : 1,475 δισ. ευρώ,αλλά και β’ δεκαπενθημέρου δημοσίου υπαλλήλων : 600 εκατ. ευρώ.

Ιούλιος

Αρχές Ιουλίου : Καταβολή γ΄ δόσης προνοιακών επιδομάτων (Μαΐου – Ιουνίου) από δήμους ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Αρχές Ιουλίου : Καταβολή συντάξεων Ιουλίου σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (σύνολο 580 εκατ. ευρώ).

Μέσα Ιουλίου : Καταβολή υπόλοιπου 50% της α΄ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων ύψος 80 εκατ. ευρώ.

Μέσα  Ιουλίου : Καταβολή α’  δεκαπενθημέρου δημοσίων υπαλλήλων 600 εκατ. ευρώ.

Τέλη Ιουλίου : Καταβολή συντάξεων ΙΚΑ, ΝΑΤ και Δημοσίου για τον Ιούλιο ύψους 1,475 δισ. ευρώ,αλλά και του β’ δεκαπενθημέρου δημοσίου υπαλλήλων : 600 εκατ. ευρώ.

Κάθε Παρασκευή καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας από ΟΑΕΔ : 90 εκατ. ευρώ  σε μηνιαία βάση.

Αρχές Αυγούστου καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου για ΟΓΑ - ΟΑΕΕ ύψους 580 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Διαβάστε επίσης