Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων καταγράφονται στη Ρόδο με τον χρόνο αναμονής των ασθενών να ξεπερνά ακόμα και τον μήνα (!) όπως κατήγγειλε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης.
Το πρόβλημα μέρα με την ημέρα εντείνεται και η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα.
«Ελλείψεις παρουσιάζονται σε όλα τα φάρμακα. Και για την επιληψία, και για αναπνευστικά προβλήματα, και για καρδιολογικές παθήσεις, και για την χοληστερίνη και για την ανακούφιση των καρκινοπαθών και παντού. Αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε φάρμακα για τους ασθενείς εκλιπαρώντας δεξιά και αριστερά. Οι φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν φάρμακα με το σταγονόμετρο στις φαρμακαποθήκες ή αν στείλουν παραπάνω, οι αποθήκες κάνουν εξαγωγές και έτσι δημιουργείται το πρόβλημα και εδώ στη Ρόδο», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, ειδικά στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενή προκειμένου να πάρει το φάρμακό του από το Φαρμακείο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα τον ένα μήνα!
Αν κάποιος ασθενής πάθει κάτι, θα ζητηθούν ευθύνες και από τον φαρμακοποιό που δεν είχε να διαθέσει τα φάρμακα. Το πρόβλημα με τις εξαγωγές φαρμάκων και την έλλειψη στην εγχώρια αγορά, εμφανίστηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όμως εντείνεται μέρα με την ημέρα», τόνισε ο κ. Φουτούλης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα σκευάσματα που εισάγονται στη χώρα μας και τα οποία χρησιμοποιούν καρκινοπαθείς, διότι το κράτος δεν πληρώνει τις εταιρείες με αποτέλεσμα για να γίνει νέα παραγγελία να πρέπει να εξοφληθεί το προηγούμενο χρέος.
«Το μεγάλο δράμα αφορά τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και 20 ημέρες τα φάρμακά τους και να ταλαιπωρούνται από τους πόνους χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα» λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το δράμα ενός καρκινοπαθούς σε νησί της Δωδεκανήσου ο οποίος «έσβησε» περιμένοντας τα παυσίπονά του επί μέρες. Ο άτυχος άνδρας, στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, δεν μπόρεσε να βρει το φάρμακό του στο νησί όπου διέμενε, απευθύνθηκαν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρόδου ο πρόεδρος του οποίου βρήκε το σκεύασμα σε άλλο μέρος της Ελλάδας και ζήτησε, για την άμεση ανακούφιση του ασθενή, να σταλεί με εταιρεία ταχυμεταφορών άμεσα στη Ρόδο. Η ημέρα ήταν Παρασκευή, στην εταιρεία ταχυμεταφορών αμέλησαν να σημειώσουν να γίνει η παράδοση Σάββατο με αποτέλεσμα το φάρμακο να φτάσει στη Ρόδο την Τρίτη και μέχρι να σταλεί από τη Ρόδο στο νησί που έμενε ο ασθενής, ο άνθρωπος πέθανε.
Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, αφού εκεί το πρόβλημα οξύνεται λόγω και της περιορισμένης σύνδεσης με τη Ρόδο, με αποτέλεσμα οι Δωδεκανήσιοι να στενάζουν μέχρι να παραλάβουν τα φάρμακά τους.
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τις εξαγωγές για 28 φάρμακα
Την προσωρινή απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» για 28 φάρμακα αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ελλείψεων που παρατηρείται στην ελληνική αγορά. Μάλιστα για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Λουράντος προσέφυγε τη Δευτέρα στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Στην απόφαση του ΕΟΦ επισημαίνεται πως εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα των προϊόντων τους για τα οποία ισχύει η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών.
Πηγή: δημοκρατική