Κ.Πελετίδης: Ο απολογισμός της πορείας στην Αθήνα - Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

συνέντευξη τύπου του δημάρχου

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την μεγάλη πορεία αγώνα κατά της ανεργίας, παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας και ο Εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημάρχου:

 

Σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποιούν στάση εργασίας. Η κινητοποίηση αυτή, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τονίζουν, είναι αντίδραση ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Δρομολογείται από την κυβέρνηση η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νόμου – λαιμητόμο για το ασφαλιστικό.

Το νομοσχέδιο έρχεται να λεηλατήσει και να σαρώσει κυριολεκτικά, τα όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Συντρίβει τις κύριες συντάξεις, διαλύει την επικουρική ασφάλιση, προχωρά σε νέες περικοπές στους ήδη συνταξιούχους μέσω των επικουρικών, του ΕΚΑΣ και των εφάπαξ.

Βάζει χέρι στα αποθεματική και περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση ενώ ταυτόχρονα αυξάνει κατακόρυφα τις ασφαλιστικές εισφορές σε αγρότες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους.

Πρέπει ο λαός μας να δώσει μαζική, αγωνιστική απάντηση.

 

Σας καλέσαμε εδώ, μετά την πραγματοποίηση της σημαντικής πρωτοβουλίας που αποφάσισε το Δημοτικό μας Συμβούλιο, της μεγάλης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας και διεκδίκησης μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα. Η αποτίμηση μιας τέτοιας κινητοποίησης δεν μπορεί παρά να γίνει με συλλογικό τρόπο. Ήδη είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Θα οργανώσουμε και ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα καλεστούν να συμμετάσχουν οι δεκάδες φορείς της πόλης μας που στήριξαν και συμμετείχαν στην πορεία αγώνα. Φορείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, επιστημονικοί, αθλητικοί και φορείς από το χώρο του πολιτισμού.

Δεκάδες χιλιάδες απλοί λαϊκοί άνθρωποι στήριξαν με όλα τα μέσα και συμμετείχαν πολύμορφα στην επιτυχία της.

Πορευτήκαμε για να ακουστεί δυνατά η φωνή των ανέργων, της νεολαίας, η φωνή των εργαζομένων με ωρομίσθιο, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις.

Να ακουστεί η φωνή των επαγγελματιών που καταστρέφονται.

Των αγροτών που ξεκληρίζονται.

Να ακουστεί δυνατά η φωνή όλων αυτών που παράγουν τον πλούτο.

Στις πόλεις και τα χωριά απ’ όπου πέρασε η πορεία μας, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το λαό των περιοχών, τις Δημοτικές Αρχές, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς.

Οι εκδηλώσεις υποδοχής και η συμμετοχή νέων δυνάμεων στην πορεία, μας έδωσαν δύναμη, κουράγιο και αντοχή.

Σε εργασιακούς χώρους που συναντούσε η πορεία-αγώνα κατά της ανεργίας, οι εργαζόμενοι με κάθε τρόπο εκδήλωναν τη στήριξη τους. Σε αρκετά εργοστάσια βγήκαν έξω και συναντήθηκαν με την πορεία. Η μεγάλη ανταπόκριση σε αυτό τον αγώνα μας οπλίζει με δύναμη και αισιοδοξία. Ταυτόχρονα μας δεσμεύει για νέες πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των ανέργων και των οικογενειών τους.

 

Να θυμίσουμε ότι όταν πήραμε αυτή την απόφαση  πρώιμοι και όψιμοι τιμητές του συστήματος, βιάστηκαν να μας λοιδορήσουν. Μόλις 2 ημέρες πριν ξεκινήσει αυτό το ζωντανό λαϊκό ποτάμι από την Πάτρα στην Αθήνα έκαναν και πρόβλεψη ότι θα κάνουμε πορεία χωρίς ανέργους και εργαζόμενους.  Διαψεύστηκαν οικτρά γιατί αυτή η κινητοποίηση αγκαλιάστηκε από τον Πατραϊκό λαό, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα.

Οι μεγάλοι απόντες αυτού του σημαντικού αγώνα, στο Δήμο, στη Περιφέρεια, στο κίνημα, είναι εκτεθειμένοι στο λαό της Πάτρας, γιατί στάθηκαν απέναντι από ένα δίκαιο αγώνα και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική που γεννά φτώχεια και ανεργία.

 

Μας ρωτάνε: «Τι καταφέραμε μ’ αυτήν την κινητοποίηση;».

Απαντάμε: Να ενισχύσουμε έναν δίκαιο αγώνα που έχει σαν σημαία του το σύνθημα «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Βγήκαν χιλιάδες νέοι από τα σπίτια τους, διεκδικούν, δεν αισθάνονται «ένοχοι που δεν βρίσκουν δουλειά», γιατί ένοχο είναι το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

 

Ρωτούν τη Δημοτική Αρχή για το πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει μέχρι το τέλος της θητείας της. Γνωρίζουν καλά ότι  οι μνημονιακοί νόμοι της Ε.Ε. που εφαρμόζει πιστά και η σημερινή κυβέρνηση απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αποτέλεσμα την υπολειτουργία δομών και υπηρεσιών, με διακηρυγμένο στόχο την ιδιωτικοποίηση.

Γιατί δεν ζητούν εξηγήσεις ή δεσμεύσεις από τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Ο Δήμος μας ήδη έχει προκηρύξει και αξιοποιεί τα οκτάμηνα με ανταποδοτικό χαρακτήρα, και θα αξιοποιήσει και τα οκτάμηνα κοινωφελούς εργασίας για μακροχρόνια ανέργους. Δεν αποτελούν όμως λύση του προβλήματος της ανεργίας τα οκτάμηνα προγράμματα  εργασίας. Αυτά που η σημερινή κυβέρνηση αντί να τα καταργήσει, όπως έλεγε προεκλογικά χαρακτηρίζοντάς τα μαύρη εργασία, τα μετατρέπει από 5μηνα σε 8μηνα.

  

    Ούτε επίσης είναι λύση τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που δίνουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες. Πρόσφατο παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα με τίτλο “Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους ηλικίας 18-25 ετών, σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας” του ΟΑΕΔ το οποίο προβλέπει αμοιβή 293,5€ το μήνα. 

   Όλα τα παραπάνω που υλοποιούν το σύνολο των κυβερνήσεων στην Ε.Ε. (αριστερές, φιλελεύθερες, νεοφιλελεύθερες, δεξιές, ακροδεξιές) είναι κοροϊδία και τελικά οδηγούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αντί για δουλειά με δικαιώματα προσφέρουν ένα ξεροκόμματο και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, τελικά επιδοτούν τα μονοπώλια.

 

Μας λένε δεν υπάρχουν λεφτά, η οικονομία είναι αδύναμη, πρέπει να έρθουν επενδύσεις. Το επιχείρημα της αδύνατης οικονομίας το επικαλέστηκες πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, για να δικαιολογήσει τη μη μονιμοποίηση των καθαριστριών των σχολικών κτιρίων. Μάλιστα, πρότεινε σαν λύση τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ για να αναλάβουν την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων. 

Μέγα ψέμα πως δεν υπάρχουν λεφτά. Αυτά τα χρήματα μπορούν να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει αυτή η δυνατότητα σήμερα, αλλά  προϋποθέτει να σταματήσει  να εφαρμόζεται μονομερώς η στήριξη του κεφαλαίου.

Πέρα από τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσαν στους τραπεζίτες με την ανακεφαλαιοποίηση, δίνουν και νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως η πρόσφατη απαλλαγή  των βιομηχάνων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Παρά τη συνεχή στήριξη των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, που με την πολιτική τους προστατεύουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τα λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν. Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση της «Ηλεκτρονικής» που έκλεισε, αφήνοντας στο δρόμο 450 εργαζόμενους. Γίνεται σαφές πως είναι σύμφυτα με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης  τα λουκέτα, οι απολύσεις, η ανεργία και η φτώχεια. 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της Ε.Ε., των μνημονίων, οφείλουν να τοποθετηθούν επάνω στα δίκαια αιτήματά μας που είναι και οι θέσεις των εργαζομένων, των ανέργων της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας μας. Από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με τις οποίες  συναντηθήκαμε για να επιδώσουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μόνο μία έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ των αιτημάτων μας, και έχει καταθέσει πρόταση νόμου αντίστοιχου περιεχομένου, αυτή του Κ.Κ.Ε.

 

 

 

Συνεχίζουμε σταθερά και:

-Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, σταθερό τηλέφωνο.

-Διεκδικούμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις υπηρεσίες του δήμου μας, στα σχολεία, στα νοσοκομεία της πόλης μας.

-Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών για να μην είναι η πόλη μας μια ανοχύρωτη πόλη, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών (προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ), έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Η κρίση με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση έχει οξύνει όλα τα προβλήματα στις ήδη ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν.

Διεκδικούμε να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί που δεν έχουμε, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας.

 

Αυτά τα μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, γιατί ο πλούτος υπάρχει και μάλιστα είναι προκλητικά συγκεντρωμένος στα χέρια λίγων.

Αυτό προσπαθούν να αποκρύψουν οι πολιτικές δυνάμεις και οι άλλοι παράγοντες που στέκονται εχθρικά απέναντι στις ανάγκες και τα αιτήματα των ανέργων.

 

Με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις που έχει το λαϊκό κίνημα στην πόλη μας και στη χώρα μας, είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα ανθίσει το χαμόγελο στο πρόσωπο της νεολαίας, των εργαζόμενων, του λαού μας.

Θα συνεχίσουμε μαζί τον δίκαιο αγώνα, για να γίνουν πράξη τα αιτήματα και οι ανάγκες των ανέργων.

 

Στα πλαίσια αυτά παίρνουμε πρωτοβουλίες.

 

Αύριο συναντιόμαστε να θυμηθούμε τις μεγάλες στιγμές του αγώνα μας, σ’ ένα λαϊκό γλέντι στις 8.30μμ στην Πλάζ της Αγυιας, με όλους όσους πορευτήκαμε στο μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι.

 

Διατηρούμε την υποδομή που δημιουργήσαμε για την μεγάλη πορεία αγώνα, το e-mail και τις τηλεφωνικές γραμμές. Θέλουμε τη γνώμη και τις προτάσεις όλου του λαού μας για τη συνέχιση του αγώνα αυτού και τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού μας πλαισίου.

 

Ετοιμάζουμε στα τέλη Μαΐου τριήμερο εκδηλώσεων με τη συμμετοχή όλων των μουσικών, θεατρικών και χορευτικών σχημάτων που υποδέχτηκαν την πορεία αγώνα στους ενδιάμεσους σταθμούς.

 

 

Διαβάστε επίσης