Διπλό σοκ από δανειστές- Λαγκάρντ: Ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει κούρεμα

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Την μια ψυχρολουσία πίσω από την άλλη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από τους δανειστές.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευε σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες, έχοντας συναντήσει Ολάντ και Σουλτς και δήλωνε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, οι Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ έριξαν βόμβες σε σχέση με την διαπραγμάτευση.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ όχι μόνο ζήτησε από την κυβέρνηση να επισπεύσει και να μην καθυστερεί, όχι μόνο ζήτησε να εφαρμοστούν τα μέτρα που απαιτεί, αλλά αποκάλυψε ότι ελάφρυνση χρέους δεν συνεπάγεται και κούρεμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη θεσμών και Αθήνας είναι κλονισμένη και αδύναμη και πως οι δανειστές θα αποφασίσουν αν τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση χρειάζονται τροποποιήσεις.

Λαγκάρντ: Ελάφρυνση δεν σημαίνει «κούρεμα»

Ειδικότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε σαφές μήνυμα ότι το Ταμείο παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του αναφορικά με την εικόνα του ελληνικού προγράμματος.

Στέλνοντας έτσι μήνυμα και στην Αθήνα και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι για να συνυπογράψει το ΔΝΤ το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το τελευταίο που χρειάζεται είναι η καθυστέρηση», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου, δηλώνοντας σύμφωνη με την άποψη της Αθήνας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης ή πιο «χαλαρής» προσέγγισης του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι «απαιτούνται πραγματικοί, ρεαλιστικοί αριθμοί και βιώσιμα μέτρα», τα οποία σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το χρέος, θα επιτρέψουν την ελληνική οικονομία να μπει σε σταθερή τροχιά.

Επιμένοντας στο δίπολο «μέτρα- ελάφρυνση Χρέους», η κ. Λαγκάρντ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η θέση του ΔΝΤ δεν πρόκειται να αλλάξει εν όψει της τελικής (;) φάσης των διαπραγματεύσεων και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αν δεν πειστούν οι τεχνοκράτες του Ταμείου ότι τα μέτρα που θα ψηφίσει η Αθήνα και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για το Χρέος, δεν καταλήγουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το ΔΝΤ δεν θα συνυπογράψει το κλείσιμο της αξιολόγησης με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Μπορεί να επιτευθεί πλεόνασμα αλλά όχι για δεκαετίες

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι όταν η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε για το κατά πόσο είναι εφικτό να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, τόνισε μια- μια λέξη τα εξής:

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι επιτεύξιμο, μετά από ηρωικές προσπάθειες των πολιτών. Είμαστε ανοικτοί στα πρόσθετα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι απολύτως μη ρεαλιστική η επίτευξη τέτοιου πλεονάσματος επί δεκαετίες. Δεν θα συμβεί», σημείωσε ορθά- κοφτά, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι ακόμα κι αν τα μέτρα που λάβει η Αθήνα είναι «ογκώδη» και καλύπτουν το στόχο του προγράμματος, δεν θα εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς μέτρα για το Χρέος.

Η ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει και κούρεμα

Αίσθηση προκάλεσε η αλλαγή στάσης της γενικής διευθύντριας του Ταμείου η οποία για πρώτη φορά είπε ότι ότι μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα». «Η ελάφρυνση μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση των επιτοκίων» σημείωσε.

Η Λαγκάρντ μάλιστα έβγαλε και άλλη είδηση, αποκαλύπτοντας ότι το Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από το κουαρτέτο αλλά μπορεί να έχει άλλο ρόλο. «Δεν θα φύγουμε. Ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουμε μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδα και την συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

«Αδύναμη» παραμένει η εμπιστοσύνη Ελλάδας και θεσμών, όπως δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως οι δανειστές θα αποφασίσουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις.

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο Peterson Institute, συμπληρώνοντας πως στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν θα ληφθεί επίσημη απόφαση για την Ελλάδα από τη στιγμή που θα συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι η συμφωνία του Ιουλίου (2015).



 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ