Τέλος στην ιστορία της Ηλεκτρονικής Αθηνών έβαλε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς έκανε την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η Ηλεκτρονική από τις 9 Μαρτίου.
Το Πρωτοδικείο όρισε τη σημερινή ως μέρα παύσης των πληρωμών από την εταιρία και διέταξε τη σφράγιση της περιουσίας της.
Οπως αναφέρει η Ηλεκτρονική σε ανακοίνωσή της, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα, 14 Απριλίου.
Η εταιρεία αναφέρει ότι: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό».
Το λουκέτο στην Ηλεκτρονική και στα καταστήματά της, εκτός από το γεγονός ότι οδηγεί στην ανεργία 450 εργαζομένους, δημιουργεί και ορισμένα ερωτήματα στους καταναλωτές που την επέλεγαν για τις αγορές τους.
Καταρχήν τι θα γίνει με τις δόσεις που πληρώνουν όσοι έχουν αγοράσει από το ηλεκτρονικό κατάστημα (έπαψε να λειτουργεί επίσης) ή κάποιο κατάστημα της εταιρείας.
Η απάντηση είναι ότι οι δόσεις συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, καθώς η αγορά των προϊόντων γινόταν μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω έκδοσης καταναλωτικού δανείου (σε λίγες περιπτώσεις). Δηλαδή οι άτοκες δόσεις που έδινε η Ηλεκτρονική δεν χρηματοδοτούνταν από την ίδια, αλλά από την τράπεζα. Οπότε η οφειλή συνεχίζει να υφίσταται.
Σε κάθε περίπτωση, σε τέτοιες ραγδαίες εξελίξεις, δημιουργούνται ορισμένα απόνερα. Δηλαδή τι θα γίνει με όσους για παράδειγμα αγόρασαν χθες μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε δόσεις με κάρτα ή με μετρητά και δεν το έχουν παραλάβει ακόμη; Μπορεί να βρεθούν να πληρώνουν δόσεις για ένα προϊόν που δεν έχουν παραλάβει;
Πηγή: newsbeast.gr