Συζητήσεις μέχρι το ξημέρωμα με το κουαρτέτο- Σκληρά τα μέτρα του νέου πακέτου

Η κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία

Πολύ κοντά στην συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2016 βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και δανειστές, καθώς κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος ότι το κεφάλαιο αυτό θα έχει κλείσει ως το ξημέρωμα.

«Έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, καταγράφουμε τα μέτρα και κάθε θεσμός κάνει άθροιση της απόδοσης που θα έχουν. Ωστόσο, στο άθροισμα της απόδοσης των μέτρων αυτών θα υπάρχει στο τέλος διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, η οποία είναι το επιχείρημα του Ταμείου ώστε να επιμείνει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε ερώτηση πάντως για το πώς σχολιάζει τη δήλωση Σόιμπλε ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, ο κυβερνητικός παράγοντας απάντησε: «Τι περιμένατε να πει ο Σόιμπλε;».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο τραπέζι παραμένει η ελληνική πρόταση για αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων στα 9.100 ευρώ από τα 9.545 που ισχύει σήμερα και αντί των 8.000 ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ για να συμφωνήσει στην απόδοση των εσόδων από τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ακολούθησε η συνάντηση των Θεσμών με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία ολοκληρώθηκε - τουλάχιστον προς το παρόν - χωρίς αποτέλεσμα. Το χάσμα για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει και ο κ. Κατρούγκαλος αποχώρησε για να προχωρήσουν οι συζητήσεις των ελεγκτών με τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης και τον υπουργό κ. Βερναρδάκη. Δεν αποκλείεται ο κ. Κατρούγκαλος να επανέλθει μέσα στις επόμενες ώρες ή ακόμη και το πρωί της Δευτέρας ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά στη συνάντηση των ελεγκτών με τον κ. Βερναρδάκη, στο επίκεντρο βρέθηκαν η παράταση και η σταδιακή - σε βάθος χρόνου - κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παραμένει και φέτος σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 συνεχίζεται, αλλά μειώνεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. 

Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. γιατροί κ.α.

Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται αυτή την ώρα με τα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις, συζητήσεις που γίνονται παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ