Πάτρα: Τα "Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη" για δύο παραστάσεις στις 12 και 13 Απριλίου - ΒΙΝΤΕΟ

Στο Λιθογραφείον

Με τα πιο λιτά σκηνικά μέσα και συνοδεία λύρας και ταμπουρά, θα ακουστεί ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, έτσι όπως ο Θανάσης Σαράντος εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και παρουσιάζει τα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη» στις 12 και 13 Απριλίου στο θέατρο Λιθογραφείον.

«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του. Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα», είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του η παράσταση παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στη γενέτειρά του, το Κροκύλειο Φωκίδος και στο θέατρο Απόλλων στην Πάτρα.

 

 Σημείωμα σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου

 «Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη "ελίτ" που ανερυθρίαστα βαφτίζει "παρωχημένες εμμονές" τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που "γι' αυτά πολεμήσαμε". Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ' όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη "εις θάνατον" και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας». 

 

 

Σκηνοθεσία-διασκευή-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάζι, μπουζούκι, γιαλί ταμπούρ)

Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης

Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ηθικόν ακμαιότατον

 

Θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172Β

Τρίτη 12 & Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ώρα έναρξης: 21.30

Διάρκεια: 70΄

Κρατήσεις: 2610 328394

Είσοδος: 12€ και 8€ μειωμένο

 

Θανάσης Σαράντος- Βιογραφικό:

Ο Θανάσης Σαράντος σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και στο Watermill Center του Robert Wilson , Αγγλική φιλολογία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην New York Film Academy . Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Θέατρο Τέχνης, το Θεσσαλικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, το θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη , το θέατρο Μεταξουργείο της Άννας Βαγενά, το θέατρο Εμπρός του Τάσου Μπαντή, το Μέγαρο Μουσικής και το Φεστιβάλ Αθηνών κ.α. Επίσης έπαιξε σε τηλεοπτικές σειρές και σε ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες. Ως σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Από Μηχανής Θέατρο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ιδρυτής της εταιρείας θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον» έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, «Ο Άσχημος» και «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, «Όνειρο στο Κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Αναζήτηση Εργασίας» του Μισέλ Βιναβέρ, «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη κ. α. Το 2009 σκηνοθετεί, διασκευάζει για το θέατρο και ερμηνεύει το διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» , που παρουσιάζεται για 6 συνεχείς χρονιές (2009-2015) σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και σε πάνω από 250 παραστάσεις. Τον Οκτώβριο του 2015 ο Θανάσης Σαράντος συμμετέχει με το δυναμικό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο ανέβασμα του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η ζωή του Γαλιλαίου», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ