Καρκίνος του παχέος εντέρου: Επιτυχής η ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου

Δυνητικά ιάσιμος, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους αλλά και ως νόσος είναι δυνητικά ιάσιμη, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Γι'αυτό ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα άνω των 50 ετών, όπως τονίστηκε κατά την ημερίδα αφιερωμένη στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της προαναφερθείσας μορφής καρκίνου, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) και του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου “Αγκαλιά-ΖΩ” Νομού Αχαΐας, το πρωί της Κυριακής στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, ενώ την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της επιχείρησης να προχωρά σε διοργάνωση ανάλογων ημερίδων με κοινωφελή σκοπό για την ενημέρωση του κόσμου σε θέματα υγείας, εξέφρασε και ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η γραμματέας του ομίλου “Αγκαλιά-ΖΩ” κα Μάντω Δημοπούλου, για να πάρει το λόγο ο πρώτος ομιλητής, γαστρεντερολόγος και επιμελητής Α' του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κ. Γιώργος Θεοχάρης. Στη συνέχεια, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μίλησε ο χειρουργός και επιμελητής Β' του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) κ. Δημήτρης Μπούνιας. Και οι δύο γιατροί αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία των διαγνωστικών εξετάσεων που είναι διαθέσιμες για το κοινό, οι οποίες είναι γρήγορες και ανώδυνες και μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη. Κι όμως, το 50% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν γινόταν τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος.

Στις ομιλίες έγινε αναφορά στα ύποπτα συμπτώματα, στους τρόπους θεραπείας αλλά και στις στις καθημερινές συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, μεταξύ αυτών και οι διατροφικές συνήθειες

Στη συνέχεια, τις προσωπικές τους εμπειρίες μοιράστηκαν με το κοινό οι κ.κ. Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, πρόεδρος "ΑγκαλιάΖΩ" Ν.Αχαΐας και εθελόντρια, όπως και η κα Μαίρη Οικονόμου, εθελόντρια ομάδας Νοσοκομείου.

Συμπερασματικά, αναφέρθηκε πως πάντα η πρόληψη σώζει, γι'αυτό και ο πληθυσμός πρέπει να προχωρά σε τακτικούς ελέγχους, ενώ εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. η πρόεδρος κα Μαρία Τσουκαλά ανέφερε πως ήδη η επιχείρηση προγραμματίζει και άλλες ανάλογες ομιλίες ανοιχτές στο κοινό, για ιατρικά θέματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως απεδείχθη και από την αρκετά μεγάλη προσέλευση τόσο στην ημερίδα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όσο και σε αυτή για τον καρκίνο του μαστού που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στον ίδιο χώρο.

Διαβάστε επίσης