Eρώτηση κατέθεσε ο βουλευτή Αχαίας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου προς τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού με θέμα : «Αύξηση των ορίων παράτασης του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 και του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 για τις επιχειρήσεις», ζητώντας από τον υπουργό "να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας της τοπικής οικονομίας ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία και να παρέμβει ουσιαστικά προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα εύρυθμο πλαίσιο και να παραταθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης μέσα στο οποίο θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν".
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: «Αύξηση των ορίων παράτασης του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 και του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 για τις επιχειρήσεις», έχει ως εξής:
H προτεινόμενη παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011 μέχρι τις 30/6/2016, είναι μια ρύθμιση της Κυβέρνησης που αποτελεί ουσιαστικά ημίμετρο, καθώς ο μικρός χρονικός ορίζοντας τη παράτασης, αλλά και οι όροι ως προς το στάδιο υλοποίησης της επένδυσης, κρίνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ως θηλιά στον λαιμό αρκετών εκατοντάδων επιχειρηματιών. Σύμφωνα μάλιστα και με υπολογισμούς του Επιμελητηρίου Αχαΐας πάνω από 800 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε απένταξη και να χαθούν περισσότερες από 6000 θέσεις εργασίας. Είναι δεδομένο πως αυτό θα αποτελούσε ένα βαρύτατο πλήγμα στην ήδη καταπονημένη τοπική επιχειρηματικότητα, η οποία ήδη βρίσκεται στην μέγγενη της φορολογικής καταιγίδας της Κυβέρνησης.
Επισημαίνεται δε ότι σύμφωνα και με σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις λόγω των δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων που προήλθαν εν μέσω της γενικής οικονομικής κρίσης αποτελεί έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός κατά την έννοια του άρθρου 388 του ΑΚ, εφόσον δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες (ΑΠ 998/2014,ΑΠ 1592/2014). Γίνεται έτσι εύκολα αντιληπτό τα οικονομικά δεδομένα και οι συνθήκες επιχειρηματικότητας με τις οποίες εντάχθηκαν οι ενδιαφερόμενοι έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.
Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας της τοπικής οικονομίας ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία και να παρέμβει ουσιαστικά προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα εύρυθμο πλαίσιο και να παραταθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης μέσα στο οποίο θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν .
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
Προτίθεται να πάρει μέτρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν δύο έτη επιπλέον παράτασης μετά την νέα ημερομηνία λήξης τους, δηλαδή είτε την 31/12/2017 είτε μεταγενέστερα;
Θα δώσει την δυνατότητα υλοποίησης στις ενταγμένες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του σταδίου υλοποίησης του έργου δεδομένου των εκτάκτων οικονομικών συγκυριών;