Η «Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων» του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών παρουσιάζουν την μουσικοχορευτική εκδήλωση «…ας τραγουδήσω και ας χαρώ…» .Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του Δημοτικού Ωδείου, Λυκείου Ελληνίδων & και της Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μουσικής. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας, για την οικονομική ενίσχυση της «Κιβωτού της Αγάπης».
Διεύθυνση Ορχήστρας: Ευγένιος Βούλγαρης
Διδασκαλία –Χορογραφία : Δημήτρης Ηλίας
Η μουσικοχορευτική παράσταση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (μεγάλη Αίθουσα) στις 20.30.
Τιμή εισιτηρίων 10,00 €.
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
«…ας τραγουδήσω κι ας χαρώ …»
Δωσ’ μου λίγη δύναμη
σύνθεση : Ευγένιος Βούλγαρης ,
στίχοι : Παναγιώτης Χρονόπουλος
Αφιερωμένο στα παιδιά της Κιβωτού της Αγάπης
Σουρουντίνα
Χορός των κουταλιών
Τσοκμέ
Χαρμαν γιερί
Χορός των μαντηλιών
Το βαπόρι
Θα σπάσω κούπες
Από ξένο τόπο
Τα παιδιά της γειτονιάς σου
Σίνα
Φωτιές
Νενητούτσικος
Πυργούσικος
Όσο βαθειά ειν ́ η θάλασσα
Το θαλασσάκι
Γιάλα
Σούστα Ρόδου
Σαν τα μάρμαρα της Πόλης
Σηκώστε να χορέψουμε
Ένα τρεχαντηράκι
Αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο
Πολίτικο χασάπικο
Τζιβαέρι
Καροτσέρης
Βιογραφικό Σχολής Παραδοσιακών Οργάνων
Η Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ξεκίνησε τα μαθήματά της το 1999, με υπεύθυνο τον Χρήστο Τσιαμούλη, ο οποίος στα έξι χρόνια της παρουσίας του στην Πάτρα την καθιέρωσε στον χώρο των σπουδών των ανατολικών μουσικών παραδόσεων. Από το 2005 υπεύθυνος της Σχολής είναι ο Ευγένιος Βούλγαρης. Διδάσκονται η θεωρία και τα όργανα της ελληνικής και γενικότερα της ανατολικής μουσικής παράδοσης, ενώ οι μαθητές της Σχολής συμμετέχουν σε συναυλίες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο αφ’ ενός αποκτούν εμπειρία με την συμμετοχή τους σε μουσικά σχήματα, και αφ’ ετέρου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό. Εκτός από το διδακτικό της έργο η Σχολή έχει να επιδείξει και μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει τη μουσική πράξη ως απαραίτητο συμπλήρωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διερευνώντας νέους τρόπους παραγωγής ενός ουσιαστικού και δυναμικού «μουσικού λόγου» στο παρόν .Η ορχήστρα και η χορωδία της Σχολής έχουν εμφανιστεί σε συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο (2000 και 2007), στο Κάστρο (2001), και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2002). Στις μουσικές τους παραστάσεις περιλαμβάνονται οι «Κύκλοι Παθών» το Πάσχα του 2004 στην Αγγλικανική Εκκλησία, το μουσικό αναλόγιο «Το βλογημένο το μαντρί» τα Χριστούγεννα του 2004 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, και το «Ζωοφορίας το μέλος» τα Χριστούγεννα του 2005 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. και τον Φεβρουάριο του 2012, Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Θρησκεία και Τέχνη», παρουσίασε τις συναυλίες με θέμα «Το εξωτερικό μέλος στην Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική παράδοση» (Νοέμβριο 2008) και « AYIN – Η μουσική τελετουργία των Mevlevi Δερβίσιδων» (Φεβρουάριος 2012). Πιο πρόσφατα, το Δεκέμβριο του 2010 εμφανίστηκε στο Μεσολόγγι παρουσιάζοντας τραγούδια από το ανατολικό Αιγαίο.
Η Σχολή συμμετέχει εκτός των άλλων σε θεσμοθετημένες σειρές εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου στο Μουσείο Λαϊκής που παρουσιάστηκαν με τίτλο «Μουσικές Κυριακές του Ιουνίου» (2003,2005,2008 και 2009), «Άνοιξη: Κυριακάτικα πρωϊνά» (2004), και « Μουσικές βραδιές του Ιουνίου» (2006,2010).
Το Δημοτικό Ωδείο εκκινώντας από την πεποίθηση ότι η μουσική αποτελεί ένα κατεξοχήν διαδραστικό φορέα εγκαινίασε μια σειρά συμπράξεων της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων με σημαντικούς θεσμούς της πόλης, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς. Στο πλαίσιο αυτό το Νοέμβριο του 2008 συνέπραξε με την Πολυφωνική Χορωδία στη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το Μάρτιο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2010 σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων οργανώθηκαν οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις με τίτλο «Ανατολικά του Αιγαίου» και «…ας τραγουδήσω κι ας χαρώ…» αντίστοιχα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ τον το Μάιο του 2009 συνέπραξε με το χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών Φοιτητικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών.Τέλος, στο πλαίσιο των Ανοιχτών Δράσεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου το Δημοτικό Ωδείο φιλοξένησε και συνδιοργάνωσε το Μάϊο του 2009 την καλλιτεχνική εκδήλωση-συζήτηση της σχολής Παραδοσιακών Οργάνων με τίτλο «Παλιά όργανα, νέες χρήσεις», το Μάϊο του 2011 την διάλεξη – συναυλία με τίτλο «Ερμηνεύοντας και Μιλώντας για τις Μουσικές Παραδόσεις της Ανατολής» , το Μάϊο του 2012 την εκδήλωση – προβολή «Μουσική, Πολιτισμός & Κοινωνία: Φιλμικές εθνογραφικές αποτυπώσεις» και το Μάιο του 2013 την διάλεξη-συναυλία με τίτλο «Λογιότητα και Προφορικότητα στις μουσικές παραδόσεις της Εγγύς Μέσης Ανατολής».