Αλλαγή πλεύσης στο προσφυγικό

καταλογίζουν στη Μέρκελ σύμμαχοι και αντίπαλοι

Αλλαγή πλεύσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στο προσφυγικό διαβλέπει ο Χορστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, υποστηρίζοντας ότι έχει σταδιακά απομακρυνθεί από την αρχική "πολιτική καλωσορίσματος".

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση  έχει αλλάξει πλήρως την προσφυγική πολιτική της, ακόμη και εάν δεν το παραδέχεται» δήλωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Bild. «Υπήρξε υποχώρηση από την κουλτούρα της άνευ όρων υποδοχής των προσφύγων. Παρά τις εικόνες στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ κανείς Γερμανός πολιτικός σήμερα δεν λέει: Ας ανοίξουμε τα σύνορα, να περάσουν όλοι στη Γερμανία» συμπλήρωσε.

Για αλλαγή στάσης εγκάλεσε το Βερολίνο και ο Άντον Χορφάιτερ, στέλεχος των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων, δηλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post ότι η καγκελάριος «εγκατέλειψε την ανθρωπιστική προσέγγισή της» με τη στήριξή της στην πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, έχει το τελευταίο διάστημα επισημάνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία υποδέχθηκε 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015.

Διαβάστε επίσης