Έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα υψηλά ποσοστά στις πωλήσεις αντικαταθλιπτικών χαπιών στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Το φαινόμενο μάλιστα, τείνει να πάρει ακραίες διαστάσεις, καθώς η σκληρή καθημερινότητα, οι αδυσώπητοι ρυθμοί ζωής και εργασίας, καθώς και τα αποτελέσματα της οικονομικής ασφυξίας που βιώνουμε δε φαίνεται να υποχωρούν! Σύμφωνα με φαρμακοποιούς της περιοχής, η αύξηση των πωλήσεων των αντικαταθλιπτικών χαπιών αγγίζει το 20% με 25% από 8 με 10% που κυμαίνονταν προ κρίσης!
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσολογγίου Πέτρος Πετρόπουλος σημειώνει στο sinidisi.gr ότι «κυρίως από το 2010 και έπειτα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν ραγδαία με αποτέλεσμα να παγιωθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 20% με 25%».
«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2008 άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια αύξησης αγοράς αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών χαπιών, αλλά τα τελευταία χρόνια η ζήτηση είναι ραγδαία. Όσο τα προβλήματα αυξάνονται τόσο μεγαλώνει και η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών» επισήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας (Αγρινίου και Περιχώρων) Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος.
«Γροθιά στο στομάχι» αποτελεί επίσης το γεγονός ότι τα αντικαταθλιπτικά χορηγούνται σε άτομα από 27 ετών και άνω, ενώ οι ηλικίες μεταξύ 35 και 45 ετών «πρωταγωνιστούν» στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών. Παράλληλα, παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 10% και στα ηρεμιστικά. «Το δυσάρεστο είναι ότι καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά και νεαρά άτομα, ακόμη και 27χρονοι. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών μας λένε, ότι ο κυριότερος λόγος που καταφεύγουν στα αντικαταθλιπτικά είναι η ανεργία» συμπληρώνει ο κ. Πετρόπουλος.
Έτσι λοιπόν δυσάρεστο είναι το γεγονός πως επί της ουσίας κατανάλωση αντικαταθλιπτικών κάνουν οι παραγωγικές ηλικίες της χώρας, αφού αντικαταθλιπτικά θα χρειαστεί να λάβει τουλάχιστον ένας στους δέκα ανθρώπους, καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, το 10% του πληθυσμού θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του.