Ο Ολάντ θα ζητήσει την έκδοση του Αμπντεσλάμ

περιμένει απο τις γαλλικές αρχες το αίτημα

Ο εισαγγελέας του Παρισιού θα ζητήσει την έκδοση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ από τις Αρχές τους Βελγίου, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

«Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα απευθύνουν πολύ σύντομα ένα αίτημα έκδοσής του» και «ότι οι βελγικές αρχές θα ανταποκριθούν όσο πιο ευνοϊκά γίνεται, το συντομότερο δυνατόν» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.
 

O γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το επίπεδο συναγερμού παραμένει υψηλό και ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με όσους θεωρούσαν στην αρχή οι Αρχές ενεπλάκησαν στο σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι.

«Πρέπει να συλλάβουμε όλους εκείνους που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων και εμείς συνειδητοποιούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι σε σύγκριση με όσους πιστεύαμε αρχικά και είχαμε αναγνωρίσει» τόνισε.

Ο νούμερο ένα καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής σε επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών.

Μαζί του συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, ο δεύτερος συλληφθείς συνδέεται με τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ οι άλλοι τρεις είναι μέλη της οικογένειας που παρείχε στέγη και καταφύγιο στον Αμπντεσλάμ.

«Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνελήφθη και αναγνωρίστηκε επισήμως. Η σκέψη βρίσκεται κοντά στα θύματα της 13ης Νοεμβρίου και στις οικογένειές τους που ανέμεναν αυτή τη σύλληψη» έγραψε στο twitter ο γάλλος πρόεδρος.

Συγχαρητήρια για τη σύλληψη του τρομοκράτη έδωσε τηλεφωνικώς στον Φρανσουά Ολάντ και τον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γαλλίας, για να τον συγχαρεί για την έκβαση της επιχείρησης και της επέμβασης (…) εναντίον των τρομοκρατών» γνωστοποίησε εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Επιπλέον, ο βέλγος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε με μήνυμα στο twitter ότι δέχθηκε «τα συγχαρητήρια του αμερικανού προέδρου», ενώ συνόδευε το μήνυμά του με μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται με το τηλέφωνο στο χέρι.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ