Κοινή πρόταση των ευρωπαίων ηγετών προς την Τουρκία

συμφωνησαν σε κειμενο θέσεων τα ξημερώματα και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το προσφυγικο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής σχετικά με το κείμενο θέσεων για το προσφυγικό το οποίο θα παρουσιάσει το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το γεύμα εργασία των «28» ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 01:30 ώρα Ελλάδος και δεν ακολούθησε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπίοι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο θέσεων, πολύ κοντά στο προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 

Τα κύρια σημεία του προσχεδίου συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Με την επίτευξη συμφωνίας στο επίπεδο των 28, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 8:00.

Εάν ο Νταβούτογλου έχει αντιρρήσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.

Σε δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στα βασικά σημεία του σχεδίου που θα παρουσιαστεί στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες -παραδέχτηκε- όμως όλοι οι ευρωπαίοι επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία, όπως είπε.

Η ίδια αναφέρθηκε και στις πρακτικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκίας και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά.

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερη σημασία έχει και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
 

Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη σύντομα για τις επιστροφές προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. «Δεν θέσαμε ημερομηνία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι λίγες ημέρες μετά την έναρξη των επιστροφών, θα πρέπει να ξεκινήσει η συμφωνία νόμιμης μετεγκατάστασης» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

Η Κύπρος προσήλθε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαμηνύοντας ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας, οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στη διατύπωση του προσχεδίου των συμπερασμάτων, όπου υπογραμμίζεται ο σεβασμός του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίας για την Τουρκία εάν δεν πληρούνται οι όροι. Τόνισε ακόμη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά και δεν μπορεί η Τουρκία να αποφασίζει μόνη της για αυτά.

Ο κ. Ολάντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της βοήθειας που έχει προσφέρει η ΕΕ στην Τουρκία, ενώ επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλήξουν σε ένα καλό σχέδιο διότι ενδέχεται να υπάρξει νέα οδός μετακίνησης προσφύγων, για παράδειγμα από την Ιταλία.