Ανοικτά παραμένουν όλα τα θέματα σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και θα συζητηθούν εκ νέου σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο την Τρίτη.
Για το μείζον θέμα της προστασίας συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων η συζήτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν μπήκε σε βάθος, ωστόσο οι δύο πλευρές (Αθήνα και δανειστές) φέρονται να εμμένουν στην άποψή τους, με το κουαρτέτο να ζητά πλήρη απελευθέρωση των πώλησης όλων των δανείων και την κυβέρνηση να επιμένει στη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, μικρών καταναλωτικών δανείων, καθώς και των επιχειρηματικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το κουαρτέτο για το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες.
Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.
Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας, καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.
Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών με όριο τα 500.000 ευρώ, των δανείων ελεύθερων επαγγελματιών με όριο τα 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων με όριο τα 20.000 ευρώ.
Όπως είπε ο υπουργός, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Ερωτηθείς δε ο Γ.Σταθάκης εάν το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα παραπεμφθεί για αργότερα, μετά την παρούσα αξιολόγηση, απάντησε αρνητικά.
Ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας και απόδειξης της διάθεσής της να λύσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι και η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Πράξης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εξειδικεύει το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση.
Στο τραπέζι του κουαρτέτου και ο αναπτυξιακός νόμος
Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, σε άλλη αίθουσα του Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, αντικείμενο της οποίας ήταν ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο και αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.
Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την ολοκλήρωση του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου διμήνου.
Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οι παρατηρήσεις των θεσμών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταθέσει τον Αναπτυξιακό Νόμο προς ψήφιση στη Βουλή, πριν την ανακοίνωση του Αναπτυξιακού Σχεδίου, που θέλουν οι δανειστές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ