Αφή ολυμπιακής φλόγας με ... τα σκουπίδια "βουνό"!

σοβαρό το πρόβλημα στην ηλεία

Μία ακόμα προσπάθεια ξεκινάει σήμερα στον Πύργο, ώστε να απομακρυνθούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που παραμένουν σε δρόμους και άλλους υπαίθριους χώρους, όπως γράφει στην Καθημερινή ο Ηλίας Κάνιστρας.
Παράλληλα, η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου ενάμιση μήνα καθιστά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να αποκατασταθούν, τόσο η εικόνα της πόλης όσο και αυτή του δρόμου που οδηγεί προς την Αρχαία Ολυμπία.
Οπως ανέφερε στην Καθημερινή ο κ. Γαβρίλης Λιατσής, «εγώ και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση, εξαιτίας των αμάζευτων απορριμμάτων» και εξηγεί: «Μέχρι τώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά σχόλια των τουριστών που φθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο, για τα όσα έβλεπαν στην διαδρομή που έκαναν μέχρι την Αρχαία Ολυμπία». Τώρα, όπως συνεχίζει, καταφθάνουν στην περιοχή μας πολλοί δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και βλέπουν τι γίνεται με τα απορρίμματα».
Οπως προσθέτει ο δήμαρχος, «είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί πρέπει να καθαρίσει η διαδρομή εν όψει της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας», αφού όπως περιγράφει, κάθε 100 μέτρα υπάρχει και ένας μικρός λόφος με απορρίμματα. Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι η πολιτεία θα φροντίσει, ώστε να μην παραμείνουν απορρίμματα στην ολυμπιακή διαδρομή.
Οσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο κ. Γαβρίλης Λιατσής είπε ότι «με τις παρεμβάσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων, θα επιδιώξουμε να μεταφέρουμε τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες από τους 3.500 τόνους, ώστε να έχουμε άμεση ανακούφιση». Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές που βρίσκονται σχολεία, το νοσοκομείο, καθώς και η εθνική οδός. Η μεταφορά των απορριμμάτων θα γίνει σε ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας και ήδη υπεγράφη η απαραίτητη σύμβαση. Μάλιστα όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου, ήταν σημαντική η συμβολή του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του εκτελούντος χρέη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διονύση Παναγιωτόπουλου, ώστε να γίνει εφικτή η μεταφορά των απορριμμάτων, μετά τις αρνήσεις που είχαν προϋπάρξει.
Κινητή μονάδα
Σχετικά με το τι θα γίνει όταν λήξουν οι συμβάσεις για τη μεταφορά των απορριμμάτων, ο κ. Γαβρίλης Λιαστής είπε ότι προχωρά χωρίς προβλήματα η υλοποίηση της ενδιάμεσης λύσης, που προβλέπει τη λειτουργία κινητής μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς. Η κινητή μονάδα εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών, ενώ στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να παραληφθεί ο ΧΥΤΥ.
Ακόμη είπε ότι πάμε πολύ καλά στον τομέα της ανακύκλωσης και όπως τόνισε συμβάλλει σε ικανοποιητικό βαθμό στο ζήτημα της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων. Μάλιστα, στόχος του δήμου είναι να φθάσει η ανακύκλωση στο 30% μέσα στους επόμενους μήνες.
 

Διαβάστε επίσης