Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τάσσεται κατά των νέων απαιτήσεων της Τουρκίας για επιπλέον χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την προσφυγική κρίση.
Σε αποψινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup, ο κ. Σέλινγκ τόνισε πως δεν είναι πρόθυμος να διαθέσει περισσότερα χρήματα, πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Δώσαμε τώρα μία κοινή χρηματοδότηση αυτών των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου ένα μέρος προέρχεται από τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα μέρος από τις χώρες-μέλη», σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πρόθυμος να διαθέσω επιπλέον χρηματικά μέσα, πέραν αυτών, ενόσω δεν είναι σαφές εάν θα αντισταθμιστούν επίσης για χώρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση (σ.σ. στο προσφυγικό), όπως η Γερμανία, η Σουηδία ή η Αυστρία» πρόσθεσε ο κ. Σέλινγκ.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει ήδη τον περασμένο Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή του προς τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την παροχή στην Αυστρία 600 εκατομμυρίων ευρώ, για το επιπλέον κόστος που προκλήθηκε από τη μέριμνα για τους πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ζητούσε ουσιαστικά περισσότερους πόρους για τις λεγόμενες «πρόθυμες» χώρες - υπονοώντας προφανώς την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία - οι οποίες με έξοδά τους αναλαμβάνουν τη μέριμνα των προσφύγων, και προσδιόριζε το ποσό για την Αυστρία σε 600 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η χώρα δαπάνησε επιπλέον για τον σκοπό αυτό, μέσα στην προηγούμενη χρονιά.
Ανέφερε επίσης πως κατά μέσο όρο, η Αυστρία έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει άσυλο σε 35.000 πρόσωπα ετησίως, πέρυσι είχε χορηγηθεί άσυλο σε 90.000 πρόσφυγες, δηλαδή σε κατά 55.000 περισσότερους από αυτόν τον ετήσιο μέσο όρο, ενώ, υπολογίζοντας το κόστος κατά πρόσφυγα σε 11.000 ευρώ, προκύπτει η επιπλέον επιβάρυνση των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που ο ίδιος ζητούσε να παρασχεθεί στη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.