Βγαίνει σήμερα η Κύπρος από το Μνημόνιο -Η 4η χώρα που «τελειώνει» με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής

ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Σήμερα στις 16:00 στις Βρυξέλλες, σηματοδοτείται το τέλος του Μνημονίου για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αφήνοντας έτσι την Ελλάδα ως την μόνη χώρα υπό τον μνημονιακό ζυγό.

Το πακέτο διάσωσης ξεκίνησε πριν απο τρία χρόνια και το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής λήγει επίσημα στις 23 Μαρτίου.
«Η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά είναι μια νέα αρχή για την περαιτέρω μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας, με αφοσίωση, προσήλωση και προσπάθεια, μένοντας μακριά από τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Η  Κύπρος δανείστηκε συνολικά 7,2 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα της ΕΕ και το ΔΝΤ. Η αποπληρωμή του δανείου θ’ αρχίσει το 2019 και θα εξοφληθεί το 2031. 

Ένα από τα μελανά σημεία της τριετίας ήταν το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα. Ωστόσο η κυβέρνηση άλλαξε σύντομα πλεύση και εφάρμοσε τους όρους της διάσωσης γρήγορα, διευκολύνοντας τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls.

«Μετατρέψαμε αυτή την κρίση σε μια ευκαιρία να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνταν για την οικονομία μας έτσι κι αλλιώς» τόνισε ο κ Γεωργιάδης.

Η έξοδος γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. 
Άλλωστε ίδιο ίσχυσε και για την Πορτογαλία, η οποία εξήλθε του μνημονίου αφήνοντας πίσω μία δόση.

Με την ολοκλήρωση του μνημονίου και με βάση τους ενισχυμένους κανόνες εποπτείας, θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι, οι οποίοι θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους.
Δικαιούται να πανηγυρίσει η Λευκωσία, γράφουν οι Financial Times, αλλά όχι να καθησυχάσει. «Η έξοδός της από το Μνημόνιο ίσως αποδειχθεί όχι τόσο ομαλή».


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ