Το σχέδιο για διαγραφή «κόκκινων» δανείων

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες, κεφαλαιοποίηση δανείων και μετοχοποίηση τμήματος του δανεισμού, είσοδο των τραπεζιτών στο διοικητικό συμβούλιο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, απομάκρυνση διοίκησης και ανάληψη του management από άλλους, «πακετοποίηση» δανείων για να γίνουν πιο ελκυστικά στους αγοραστές, τιτλοποίηση και πώληση των ληξιπρόθεσμων μαζί με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Είναι οι λύσεις που προκρίνονται προκειμένου να απασφαλιστεί η βραδυφλεγής βόμβα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα των τραπεζών και την ελληνική οικονομία. Με τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και τα «πράσινα» που βρίσκονται στα όρια της αδυναμίας εξυπηρέτησης να είναι σχεδόν στο μισό του συνόλου των δανείων, η μόνη λύση είναι μια γενναία αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει και το οποίο θα στηρίζεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και στον «νόμο Δένδια» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου η κυβέρνηση ζητά τριετή παράταση.

Αλλωστε, η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασικό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και είτε λυθεί τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είτε μετατεθεί για λίγους μήνες αργότερα, πρόκειται για μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων πλην αυτών της πρώτης κατοικίας. Τράπεζες, επιχειρηματίες και ΤτΕ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν μια σειρά από ευέλικτες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Αλλωστε, οποιαδήποτε καθυστέρηση φέρνει νέα βάρη στις τράπεζες, καθώς αυξάνει τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ