Ανατροπές στην επιλογή προϊσταμένων εφοριών

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ: ΕΠΕΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ: ΕΠΕΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ανατροπές στην επιλογή προϊσταμένων

 

Ανατροπές στη διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων των διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επιφέρει απόφαση του νέου ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλής, με την οποία επανέρχεται σε ισχύ το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που είχε καταργηθεί τον περασμένο Ιανουάριο με απόφαση του αναπληρωτή ΓΓΔΕ Γ. Μπάκα. Παράλληλα, καθιερώνονται πρόσθετες προϋποθέσεις επιλογής των προϊσταμένων.

Ειδικότερα με νέα απόφαση του Γ. Πιτσιλή επανέρχεται η διαδικασία επιλογής των προϊστάμενων που προέβλεπε η απόφαση του 2014 της Κ. Σαββαΐδου και προστίθεται νέα παράγραφος, σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος υποχρεούται έως την προηγούμενη ημέρα διεξαγωγής της συνέντευξης, να υποβάλει στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 όπως ισχύει, στην οποία να δηλώνει, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη αυτού:

α) έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας, που ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς και να έχει δηλώσει το σύνολο των εισοδημάτων του και των περιουσιακών του στοιχείων, όπως προσδιορίζονται από τις διατάξεις αυτές,

β) ότι είναι ενήμεροι για τυχόν οφειλές τους προς το δημόσιο,

γ) ότι δεν είναι δικαιούχοι ή τελικοί πραγματικοί δικαιούχοι τραπεζικού λογαριασμού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου το οποίο ανήκει σε εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, ή αν είναι, ότι πρόκειται για εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, κατά περίπτωση, τα οποία έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί στην Ελλάδα και

δ) έχει υποβάλει στην Υπηρεσία την προβλεπόμενη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 28 του Ν. 3528/2007, όπως ισχύει. Η μη υποβολή της ως άνω Υπεύθυνης Δήλωσης, αποκλείει τη συμμετοχή του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησής του.

Παράλληλα ορίζεται ότι «τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου υποβάλλουν τις βαθμολογίες τους αμέσως μετά το πέρας του συνόλου των συνεντεύξεων και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα αυτών».

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Γ. Μπάκα, με την οποία άλλαζε η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από τον διορισμό του νέου ΓΓΔΕ. Το θέμα είχε προκαλέσει τότε θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζοντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπάθειες επιλογής ημετέρων, με συνοπτικές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ