Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λάμπρου «Ρυθμοί Αιγαίου» από το "Κοινοτικόν"

Παρουσιάζεται στο Λιθογραφειο

Το Σάββατο 5/3 και την Κυριακή 6/3  στις 20.00, το «Κοινοτικόν» παρουσιάζει στο θέατρο «Λιθογραφείον» (Μαιζώνος 172, Πάτρα) το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λάμπρου «Ρυθμοί Αιγαίου».

Πρόκειται για το κύκνειο άσμα ενός σπουδαίου, πρόωρα χαμένου ντοκιμαντερίστα («Άιμαν», «Ιδρωμένα Αλώνια», «Περάσματα Από τον Παράδεισο»), το οποίο αποθησαυρίζει σπάνιους ήχους και μελωδίες, συγκινητικές εξομολογήσεις και την ατμόσφαιρα των συλλογικών γιορτών και πανηγυριών που διατηρούν τη λαϊκή μουσική παράδοση.

Παλιοί και νέοι λυράρηδες, στιγμές της καθημερινότητας, η γιορτή, ο κύκλος του χρόνου, όπως τον σιγοντάρει η αχλαδόσχημη λύρα, που παίζεται από την Κρήτη ως τη Δράμα κι απ' τη Θεσσαλονίκη ως τα Δωδεκάνησα. Ο ρυθμός ζωής στο Αιγαίο και η μοίρα του καλλιτέχνη, του λαϊκού βάρδου, τραγουδισμένα στη λύρα, εικόνες τονισμένες με στίχους από τις "Πατρίδες" του Κωστή Παλαμά και από το ποίημα  "Άρτος και οίνος" του Φρήντριχ Χαίλντερλιν, δίνουν άλλη διάσταση στη λαϊκή μουσική παράδοση. Η ταινία του Γιάννη Λάμπρου είναι ένα ντοκιμαντέρ-ταξίδι, που ολοκληρώθηκε απ' τους συνεργάτες του. Ακριβέστερα, είναι μια διήγηση του ταξιδιού, μια αναδρομή στη μνήμη που συνεπαίρνει το θεατή, χωρίς περιττές εγκυκλοπαιδικές ή άλλες πληροφορίες.

αφήγηση

Δήμος Αβδελιώδης

σενάριο - σκηνοθεσία

Γιάννης Λάμπρου

Κωνσταντίνος Μπλάθρας

Από τον Tύπο:

… Από τα πιο ουσιώδη και «κινηματογραφικά» ελληνικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, το κύκνειο άσμα του πρόωρα χαμένου Γιάννη Λάμπρου, που ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του από τους συνεργάτες του, ανάμεσά τους και τον κριτικό κινηματογράφου Κωνσταντίνο Μπλάθρα, μιλά όχι απλά για την περίοπτη θέση της αχλαδόσχημης λύρας στη λαϊκή μουσική παράδοση, ούτε μόνο για την ταυτισμένη με τους ήχους της καθημερινότητα των λυράρηδων του αιγαιακού χώρου, αλλά πρωτίστως για κοινωνίες, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, τη Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα, που κουβαλούν θαρρείς στον γενετικό τους κώδικα τον μουσικό τους πολιτισμό και τον εκφράζουν αυθόρμητα, αυτόματα και αδιαλείπτως και στις πιο απλές τους δραστηριότητες. Αυτή την αξεδιάλυτη σχέση κινηματογραφεί ο δημιουργός, με αυθεντικότητα και χωρίς ίχνος φολκλορισμού…

…Κινηματογραφικά διεισδυτική –αν και γυρισμένη για την τηλεόραση– και εθνογραφικά πολύτιμη καταγραφή μιας «αόρατης», παραμελημένης από πολλές απόψεις Ελλάδας…

Γενική είσοδος:  4 €

Άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητές, μαθητές:  2 €

Κρατήσεις θέσεων στα: [email protected] (Κοινοτικόν) και 2610-328394 (Θέατρο «Λιθογραφείον»)