Με μελανά χρώματα περιγράφονται σε άλλη μία ευρωπαϊκή έκθεση οι κάκιστες συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα της χώρας, η ελλιπής ιατρική περίθαλψη, η υπερβολική αστυνομική βία, όπως αποτυπώθηκαν σε ειδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη.
Μολονότι η νέα έκθεση της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι «καταπέλτης» για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, εντούτοις αναγνωρίζοντας και θετικά βήματα είναι λιγότερο επικριτική σε σύγκριση με παλαιότερες που είχαν οδηγήσει σε «δημόσια δήλωση» (public statement) για τη χώρα. Αλλωστε, από την επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα (Απρίλιος 2015) μειώθηκε κατά 2.000 άτομα ο πληθυσμός των κρατουμένων -όπως επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης- και έχουν δρομολογηθεί μέτρα βελτίωσης.
Για τις φυλακές η Επιτροπή διαπιστώνει υπερπληθυσμό, έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη, τονίζοντας ότι συχνά λειτουργούν σαν αποθήκες ανθρώπων. Με βάση τα τότε δεδομένα, καταλήγει ότι δεν τίθεται μόνο ζήτημα παραβίασης των διατάξεων της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, αλλά και του δικαιώματος στη ζωή, αφού αδύναμοι κρατούμενοι δεν τυγχάνουν προσοχής και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνονται απλά να πεθάνουν.
Απάνθρωπη και εξευτελιστική χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατούσε προ 10μήνου κυρίως στο νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και στις φυλακές Ναυπλίου. Η κατάσταση στο νοσοκομείο -αναφέρεται- ήταν τόσο ακραία λόγω υπερπληθυσμού, κάκιστων συνθηκών υγιεινής, υποστελέχωσης, που η εγκατάσταση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αποθήκη για άρρωστους κρατούμενους που αφήνονται στην τύχη τους, χωρίς την απαραίτητη φροντίδα.
Η Επιτροπή, μολονότι αναγνωρίζει την αισθητή μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων, υπογραμμίζει την ανάγκη να προωθηθούν εναλλακτικές μορφές ποινών αντί της κράτησης. Παράλληλα, δεν διαπιστώνει κακομεταχείριση των κρατουμένων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά εντοπίζει σοβαρά προβλήματα βίας και εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων ιδίως στις φυλακές Κορυδαλλού με πτέρυγες 350-400 ατόμων που εποπτεύονται από 1-2 φύλακες μόνο, κάνοντας λόγο για καζάνι που σιγοβράζει.
Οι συνθήκες διαβίωσης χαρακτηρίζονται κάκιστες στις περισσότερες φυλακές, καθώς δεν τηρούνται οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα για τους χώρους και το ασφαλές περιβάλλον που αντιστοιχεί σε κάθε κρατούμενο.
Απαντώντας στην εικόνα του περασμένου Απριλίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι έκτοτε γίνονται συνεχώς βήματα προόδου για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε βάθος δεκαετιών, λόγω εγκατάλειψης των φυλακών. Υπογραμμίζει ότι με νομοθετικά μέτρα αποσυμφόρησης, ο αριθμούς κρατουμένων μειώθηκε από 11.569 σε 9.571 και υλοποιήθηκαν οι στόχοι: Κανένας κρατούμενος στο πάτωμα, κανένα τριώροφο κρεβάτι. Στη φυλακή Ναυπλίου (οι κρατούμενοι από 547 «έπεσαν» σε 382) κανείς δεν κοιμάται στο πάτωμα, αλλά πάλι ο χώρος δεν επαρκεί.
Αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης, το υπουργείο ελπίζει ότι θα καρποφορήσουν τα αλλεπάλληλα αιτήματα πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού. Παράλληλα, επισημαίνει την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα πειθαρχικά παραπτώματα εσωτερικής βίας και εκφοβισμού, με ξεχωριστή έκτιση ποινών.
ethnos.gr