Ορατό είναι το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης προσφύγων και στην Ηλεία, μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα. Η Κυβέρνηση αποφάσισε την δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου που θα διαχειριστεί την κατάσταση ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν εκπρόσωποι από τον Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πρόνοια, το χώρο της Υγείας, την Πολιτική Προστασία κλπ. Στόχος είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να στεγαστούν προσωρινά και «να φύγουν από τους δρόμους», εξ ου και ζήτησαν την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρισταμένων υπουργών, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αναμένονται ακόμα 70.000, που ανεβάζει τον αριθμό αυτών που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα στους 120.000. Οι δήμαρχοι της Ηλείας στο πλαίσιο αυτό έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί να προτείνουν χώρους που θα μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και σίγουρα θα τους ζητηθεί σύντομα, ενώ δεν αποκλείεται ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής να έρθει σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους. Μέχρι στιγμής πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πρωινής.
Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πρέπει να βρεθούν άμεσα και να διαμορφωθούν καταλλήλως, μέσα στην εβδομάδα, πολλοί «μικροί» χώροι (camping, γήπεδα, παλαιά εργοστάσια, εκθεσιακοί χώροι που δεν λειτουργούν κ.α.) για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Ειδομένη και σε απόσταση 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού. Σε διάστημα ενός μηνός επίσης θα πρέπει να βρεθούν και χώροι μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή, μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ν.Ξυδάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου κ.α μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες ζήτησαν από τους αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνδράμουν σε τρία επίπεδα: Φαγητό, καταλύματα και κοινωνική πρόνοια προς τους πρόσφυγες/μετανάστες. Ζήτησαν δε να αποστείλουν μέσα στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα όλους τους πιθανούς διαθέσιμους χώρους (συνεδριακά κέντρα, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα κλπ) των περιφερειών τους, ώστε να μπορέσουν να δεχτούν το κύμα των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας,
Πιθανοί χώροι στην Ηλεία σε Πύργο και Κάμπο
Στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων και μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε αναστάτωση και ανησυχία και στους δημάρχους της Ηλείας. Κάποιοι εξ αυτών έχουν προμελετήσει τις τελευταίες ημέρες την πιθανότητα να τους ζητηθεί να προτείνουν χώρους για το σκοπό, αυτό και κάποιοι άλλοι φαίνεται να μην θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι έντονη η φημολογία για φιλοξενία προσφύγων σε τρία σημεία του νομού, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και να διαψεύδεται.
Ο Πύργος αλλά και ο δήμος Πύργου γενικότερα, όπως αναφέρει ο ilialive.gr, είναι η μια περιοχή που τα σενάρια θέλουν να μετεγκατασταθούν πρόσφυγες. Υπάρχουν αρκετές δομές διαθέσιμες και χώροι ελεύθεροι για το σκοπό αυτό. Στο παρελθόν για πολύ λίγες ημέρες έχει βρεθεί σε ανάλογη θέση η περιοχή με την χρήση του κλειστού γυμναστηρίου Πύργου, ενώ και από τους σεισμούς του 1993 υπάρχει η εμπειρία για την οργάνωση τέτοιων χώρων. Μερικά από τα σημεία που μπορεί να μετατραπούν σε hot spots είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου, το Αθλητικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας, το Κλειστό Γυμναστήριο του Κούβελου, το Στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ, το αεροδρόμιο Επιταλίου, οι αποθήκες του ΑΣΟ στο Επιτάλιο και στον Πύργο και αρκετοί άλλοι χώροι.
Παλιές αποθήκες υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαθέσιμες σε διάφορες περιοχές της Ηλείας με μεγαλύτερες πιθανότητες στον Κάμπο. Επίσης ένας χώρος που πολλές φορές έχει συζητηθεί στο πλαίσιο μιας έντονης φημολογίας για μετεγκατάσταση προσφύγων ήδη από τους προηγούμενους μήνες, είναι το εγκαταλελειμμένο παραθεριστικό κέντρο LM στη Μυρσίνη του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Μάλιστα ο συγκεκριμένος χώρος έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο ιδιαίτερα με το προσφυγικό της Συρίας, λόγω και της καταγωγής του δημάρχου Ναμπίλ Μοράντ.