Μενταγιόν 11.000 ετών βρέθηκε στη Βρετανία

Κατασκευασμένο από σχιστόλιθο

Ένα μενταγιόν ηλικίας 11.000 ετών, κατασκευασμένο από σχιστόλιθο, έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο Γιορκσάιρ της Βρετανίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, αφού είναι το πρώτο «κρεμαστό» της Μεσολιθικής Περιόδου σε σχιστόλιθο, με εγχάρακτο μοτίβο, που εντοπίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μενταγιόν, πάχους μόλις τριών χιλιοστών, βρέθηκε το 2015 από επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Γιορκ, του Μάντσεστερ και του Τσέστερ, αλλά τα σχέδια που φέρει δεν ήταν ευδιάκριτα. Έπειτα από σειρά ψηφιακών αναλύσεων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι φέρει εγχάρακτες γραμμές, που ενδέχεται να σχηματίζουν ένα δέντρο, έναν χάρτη, ένα φύλλο, ή ακόμα και σύμβολα αρίθμησης.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα συναρπαστικό εύρημα, καθώς είναι το μοναδικό του είδους του που εντοπίστηκε στη Βρετανία. Προσπαθούμε να φανταστούμε ποιος το φορούσε, πώς το φορούσε και τι πραγματικά σημαίνουν τα σχέδια που είναι χαραγμένα» δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ν.Μίλνερ, του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Γιορκ.

 

«Ίσως ανήκε σε Σαμάνο. Καπέλα φτιαγμένα από κέρατα ελαφιών που βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση, σε παλαιότερες ανασκαφές, πιστεύεται ότι ανήκαν σε Σαμάνους» συμπλήρωσε η Μίλνερ.

«Αυτό το μοναδικό εύρημα μάς αποκαλύπτει στοιχεία για τους πρώτους μόνιμους κατοίκους της Βρετανίας μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων» ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Τσάνταλ Κόνελερ, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τον Κόνελερ, σχέδια ίδια με αυτά που φέρει το μενταγιόν εντοπίζονται σε ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί σε σκανδιναβικές χώρες και χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό υποδεικνύει τις πολιτιστικές σχέσεις των κατοίκων της βόρειας Ευρώπης κατά τη Μεσολιθική Περίοδο.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα τόσο σημαντικό εύρημα. Πρόκειται για αξιοσημείωτη ανακάλυψη που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμασταν για τους προγόνους μας που έζησαν στο Γιορκσάιρ πριν 11.000 χρόνια» τόνισε η Νάταλι ΜακΚολ, έφορος αρχαιοτήτων στο Μουσείο Γιορκσάιρ, όπου θα παρουσιάζεται το «κρεμαστό» ώς τις 5 Μαρτίου.