Προκαταρκτική έρευνα για τα πεπραγμένα παλαιότερων διοικήσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), παρήγγειλε στην Οικονομική Αστυνομία, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης. Η εισαγγελική έρευνα προκλήθηκε από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες η υφιστάμενη διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία στρέφεται εναντίον προηγούμενων στελεχών της επιχείρησης, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Στην παραγγελία του, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να καταθέσουν ως ύποπτοι (ανωμοτί) για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΒΖ. Κατά πληροφορίες, στο «κάδρο» της έρευνας βρίσκονται 6 πρόσωπα, που, κατά το διάστημα από το 2007 έως τις αρχές του 2015, χρημάτισαν στα παραπάνω πόστα. Εξάλλου, για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία καλούνται να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις, οι διοικούντες τριών εταιριών που κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχαν οικονομικές συναλλαγές με την ΕΒΖ.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων πρόσωπων στην Ελλάδα και με αίτημα δικαστικής συνδρομής στη Σερβία, όπου -επίσης- φαίνεται ότι υπήρχαν συναλλαγές.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, από την ανάληψη των καθηκόντων της, διαπίστωσε μεγάλα ανείσπρακτα υπόλοιπα από συγκεκριμένους πελάτες της, που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση της ΕΒΖ ανέθεσε σε ανεξάρτητη εταιρία τη διενέργεια ελέγχου, κατά τον οποίο οι ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις - τιμολόγια πώλησης κ.α.
Στην πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλεται ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει στις τρεις ελεγχόμενες εταιρείες, παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση, όπως εγγυητικές επιστολές τράπεζας, εμπράγματες ασφάλειες και επιταγές τρίτων. Από τη συνεργασία με μία μόνο εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται να υπέστη ζημιά 35 εκατ. ευρώ., ενώ το άνοιγμα της δεύτερης εταιρίας ανέρχεται σε 14-15 εκατ. ευρώ. Η τελευταία εταιρία φέρεται να προκάλεσε ζημιά τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, εκτός από τα παραπάνω ανοίγματα, η ΕΒΖ φέρεται ότι χορήγησε σε κάποιες από τις παραπάνω εταιρίες δωρεάν ποσότητες ζάχαρης.