Δραγασάκης: Αναγκαία η άμεση αξιολόγηση του προγράμματος

λογο και της προσφυγικής κρίσης υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβερνησης

Η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, στην οποία έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό και στον τρόπο αντιμετώπισής του, που θα καθορίσει και την επόμενη ημέρα για την συνοχή και την ταυτότητα της Ευρώπης.

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, έχουν δημιουργηθεί και έχουν αναγνωριστεί και η όποια καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα αποτελέσει τον καταλύτη θετικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημείωσε.

Το προσφυγικό πρόβλημα και η ανασυγκρότηση της χώρας αναδεικνύονται στα δύο ιστορικών διαστάσεων «εθνικά στοιχήματα» της σύγχρονης ιστορίας μας, καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης τους θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με ίδιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας με όρους δημοκρατίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο αποτελεί ισχυρή βάση και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, περιλαμβάνει:
 

Την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές με, όσο το δυνατόν, δίκαιο τρόπο.
Την εφαρμογή ενός προγράμματος παράλληλων δράσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Η ελληνική κοινωνία, τόνισε, βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης με προβλήματα και αντιθέσεις όπου το παλιό δεν εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις και τις συνήθειές του.

Κρούοντας δε κώδωνα κινδύνου στην Ευρώπη σε σχέση με το προσφυγικό ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές.

Ο τρόπος αντιμετώπισής της κρίσης, αν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης ή ξενοφοβίας και ρατσισμού, διαμορφώνει τις νέες διαχωριστικές γραμμές και τις ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Ο αντιπρόεδρος υποστήριξε πως η εικόνα των κλειστών συνόρων θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές ενώ προειδοποίησε πως η καταπάτηση των αρχών της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, εφόσον δεν αποτραπεί, θα έχει καταλυτικές αποσυνθετικές συνέπειες και θα καταστήσει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο.

Διαβάστε επίσης