«Εξαφανίζονται» οι παραλίες από τη διάβρωση στη δυτική Αχαΐα! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η θάλασσα «τρώει» τον τουρισμό!

«Εξαφανίζονται γραφικά παραθαλλάσια τμήματα της περιοχής μας που κάποτε αποτελούσαν τουριστικό προορισμό και θα μπορούσαν σήμερα να ενισχύσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δυτικής Αχαΐας. Δυστυχώς όμως με τα χρόνια η διάβρωση τα «καταπίνει».

Μελέτες για την αντιμετώπιση του φαινομένου για χρόνια παρέμεναν στα συρτάρια της πρώην Νομαρχίας και αργότερα της Περιφέρειας. Πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ενισχύθηκαν ελλείψει πόρων. Ενδεχομένως η δημοτική αρχή να πρέπει να επισπεύσει διαδικασίες διεκδίκησης ενός έργο που θα σώσει το τουριστικό της προφίλ.

 

Πριν απο λίγες ημέρες ο Σύλλογος Παραλίας Καλαμακίου εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Στην εκδήλωση που έγινε για την κοπή της πίτας του συλλόγου ανάφερε ότι η διάβρωση των ακτών είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή και κατά συνέπεια να μειώνονται τα έσοδα του Δήμου και να υποβαθμίζεται η περιοχή. Η δε προσβασιμότητα στην παραλία να γίνεται με δυσκολία λόγω της άσχημης κατάστασης των δρόμων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, δεν είναι όμως το Καλαμάκι που έχει σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης. Εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού. Εκεί οπου εδώ και δέκα περίπου χρόνια η όψη της παραλίας έχει αλλάξει εντελώς! Όχι μόνο «εξαφανίστηκε» η παραλία, αλλά και σπίτια και οικόπεδα έχουν «φαγωθεί» σε αρκετά μεγάλη έκταση.

Στον Αλισσό, οι κάτοικοι αγωνιούν, αφού βλέπουν ότι το φαινόμενο της διάβρωσης πλησιάζει και κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περίπου 60 μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, παραλιακά καταστήματα, αλλά και δημόσιο κτήμα.

Το φαινόμενο της διάβρωσης μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες σε όλο το οικοσύστημα που αναπτύσσεται γύρω από τον Πείρο ποταμό και ιδιαίτερα στις εκβολές του, στον Πατραϊκό Κόλπο.
Ομως το φαινόμενο της διάβρωσης δεν περιορίζεται μόνο σε Καλαμάκια και Αλισσό. Αλλά επεκτείνεται σε μεγάλο μέρος της παραλιακής ζώνης της Δυτικής Αχαΐας, δηλαδή από την περιοχή των Νιφορέικων, έως τα Βραχνέικα.

Το κόστος για τα έργα προστασίας των ακτών από τη διάβρωση, όπως είχε υπολογιστεί σε μελέτη που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια δυτικής Ελλαδας ανέρχεται περίπου στα 820.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ