«Ο λαός πρέπει να προτάξει την μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση, ώστε να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό ως «ταφόπλακα των κοινωνικών δικαιωμάτων».
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το λαϊκό κίνημα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ασκήσει την μεγαλύτερη δυνατή πίεση στους «υποτιθέμενους - γιατί άλλα έλεγαν στα προεκλογικά μπαλκόνια - αντιπροσώπους του λαού στην Βουλή», ώστε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι «ο λαός ψήφισε τον Σεπτέμβρη εν γνώσει του», τονίζοντας ότι ουδείς έχει το δικαίωμα με την δικαιολογία ότι «ψήφισε ο λαός» να τον φορτώνει με νέα βάρη. Πάντως, ο κ. Κουτσούμπας δέχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είπε ακριβώς ψέματα» προεκλογικά, αλλά αυτά που έλεγε προεκλογικά, «δεν ταυτίζονται με αυτά που έκανε μετεκλογικά, εξάλλου γι' αυτό προειδοποιούσε τον λαό το ΚΚΕ».
Σε ότι αφορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι «δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση του Ασφαλιστικού» και ότι «όλοι ζήσαμε τον εκβιασμό των δανειστών», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι σαφώς οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και για τα δύο πρώτα Μνημόνια αλλά και για το Ασφαλιστικό είναι τεράστιες, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε κανένα αντιλαϊκό νόμο, αλλά τουναντίον «πάτησε πάνω στους προηγούμενους, ενώ δεν πήρε και κανένα μέτρο οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού».
«Η προοπτική για τον λαό είναι σε άλλη εξουσία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ο κ. Κουτσούμπας. Στο παρόν πλαίσιο, το ΚΚΕ παλεύει για οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να ανακουφίσει τον λαό, υπενθυμίζοντας ότι στο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ 24 άρθρων του, ενώ σε άλλα ψήφισε «παρών» και σε άλλα «κατά».
Ερωτηθείς τι προτείνει το ΚΚΕ αν οι αγρότες σκληρύνουν την στάση τους, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε λέγοντας ότι οι αγρότες μπορούν μόνοι τους να αποφασίσουν τις μορφές του αγώνα τους, και το τι θα κάνουν δεν μπορεί να το πει κανένα κόμμα, ούτε το ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση, η διαπάλη στο αγροτικό κίνημα, κατά τον γ.γ. του ΚΚΕ, αντανακλά την διαστρωμάτωση εντός της αγροτιάς, σε μεγάλη, μεσαία και μικρή. «Η κυβέρνηση και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, εξέλιξη που αντικειμενικά ωθεί εκτός παραγωγής την φτωχή, μικρή και μεσαία αγροτιά» παρατήρησε.
Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε την προειδοποίηση του ΚΚΕ για τον κίνδυνο μαζικού εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, «και από αυτήν την σκοπιά αντιταχθήκαμε στα hot-spots, έτσι όπως τα καθόρισε η ΕΕ, χώρες της οποίας έχουν ευθύνες για τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».
H Ελλάδα, κατά τον γ.γ. του ΚΚΕ, έπρεπε να έχει δείξει «ανυπακοή» στην Συνθήκη του Δουβλίνου προ πενταετίας - ενώ στην παρατήρηση ότι «θα μας έδιωχναν από την Συνθήκη Σένγκεν», ο κ. Κουτσούμπας αντέταξε το ερώτημα «γιατί τώρα είναι ανοιχτή η Σένγκεν; Πέντε χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους».
«Δεν τους άρεσε ο Καντάφι, διέλυσαν την Λιβύη και θα το ξανακάνουν, δεν τους άρεσε ο Σαντάμ, έφτιαξαν τους τζιχαντιστές, τώρα θα φέρουν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που εκτός από το «γκριζάρισμα» και την συγκυριαρχία (το ζήτησε η Τουρκία για στήριξη των επιχειρήσεών της στην Συρία), θα βομβαρδίζει η Τουρκία και θα δημιουργούνται και άλλοι πρόσφυγες» τόνισε.
Ως αντίδραση στην δημιουργηθείσα κατάσταση, ο κ. Κουτσούμπας πρότεινε την γρήγορη καταγραφή των προσφύγων, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, και η αναχώρησή τους από εκεί για τις χώρες προορισμού τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ