Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν κατάπαυση πυρός στη Συρία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΚΩΧΗ

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσαν σήμερα ότι από τις 27 Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ «παύση εχθροπραξιών» στη Συρία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο χώρες ανέφεραν ότι η μερική ανακωχή θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα (ώρα Δαμασκού) και θα αφορά των αντιμαχόμενων πλευρών, οι οποίες πρέπει να δεσμευθούν για την τήρησή της. Ομως, αυτή η κατάπαυση πυρός δεν αφορά τις επιθέσεις στο Ισλαμικό Κράτος ή την Al-Nusra, το παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, για να συζητήσουν τις κοινές προσπάθειες για την εφαρμογή μίας αποτελεσματικής κατάπαυσης πυρός στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι δεν θα είναι εύκολη προσπάθεια.

«Είναι μία ευκαιρία και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλες οι πλευρές θα την αξιοποιήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ. «Θα είναι δύσκολη η εφαρμογή», προειδοποίησε όμως.

«Αν εφαρμοστεί, αυτή η παύση των εχθροπραξιών δεν θα οδηγήσει μόνο σε μείωση της βίας, αλλά θα επιτρέψει την παράδοση της κατεπείγουσας ανάγκης ανθρωπιστικής βοήθειας στις κατειλημμένες περιοχές και θα στηρίξει την πολιτική μετάβαση σε μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του συριακού λαού», δήλωσε ο Τζον Κέρι, που ετοίμαζε τη συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία έχουν διορία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής προκειμένου να ενημερώσουν τη Μόσχα ή την Ουάσιγκτον για την πρόθεσή τους να τιμήσουν την κατάπαυση πυρός. Σε αντάλλαγμα, θα τους εξασφαλιστεί προστασία από τα αεροσκάφη της Ρωσίας και της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας.

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία καλούν από κοινού όλες τις πλευρές της Συρίας, τις γειτονικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν την άμεση παύση της βίας και της αιματοχυσίας στη Συρία και να συμβάλουν στην ταχεία, αποτελεσματική και επιτυχή προώθηση της στηριζόμενης από τον ΟΗΕ διαδικασίας πολιτικής μετάβασης», ανέφερε η κοινή δήλωση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση δεν θα επηρεάσει την καμπάνια των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. «Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν ως έχουν. Η συμμαχία θα συνεχίσει να χτυπά τον ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις.

Πούτιν: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο

Σε δηλώσεις του μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να διασφαλίσει ότι η Δαμασκός θα σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός.

«Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο με τη Δαμασκό, με τις νόμιμες συριακές αρχές. Υπολογίζουμε στις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο με τους συμμάχους τους και τις ομάδες που υποστηρίζουν», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την άλλη, μετά από την επικοινωνία με τον Πούτιν, καλωσόρισε τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι «προτεραιότητα τώρα είναι να διασφαλιστεί η θετική ανταπόκριση του συριακού καθεστώτος και της ένοπλης αντιπολίτευσης, όπως και η πιστή εφαρμογή της από όλες τις πλευρές».

«Κλειδί» ο συντονισμός Ουάσιγκτον-Μόσχας

Για να εφαρμοστεί η συμφωνία, βασική προϋπόθεση είναι ο συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, για τον καθορισμό των περιοχών στις οποίες θα ισχύει η παύση των εχθροπραξιών, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να βομβαρδίζονται από τη ρωσική αεροπορία, να γίνονται επιθέσεις από το συριακό στρατό ή από τους αντάρτες που στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα της κατάστασης, η επικοινωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι προσεκτικά συντονισμένη, καθώς είναι υψηλός ο κίνδυνος να γίνει- είτε εσκεμμένα είτε από λάθος- μία επιχείρηση σε κάποια από αυτές τις περιοχές, από μία εκ των εμπλεκομένων πλευρών.

Μία κοινή task force θα καταγράφει τις τυχόν παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός και θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει αν μία συγκεκριμένη ομάδα δεν θα θεωρείται πλέον μέρος της συμφωνίας και έτσι θα διατρέχει πάλι τον κίνδυνο να δεχθεί στρατιωτική επίθεση.

Μεταξύ των υποχρεώσεων όλων των εμπλεκομένων δεν είναι μόνο η παύση χρήσης όπλων, ή κατάκτησης εδαφών, αλλά και να φροντίζουν τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάνουν γρήγορα και με ασφάλεια στις περιοχές που ελέγχουν. Επίσης «όλες οι πλευρές δεσμεύονται να εργαστούν για την ταχύτερη απελευθέρωση κρατουμένων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών», όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Μήνυμα Ομπάμα για την Ουκρανία

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ομπάμα και Πούτιν, συζητήθηκε και το θέμα της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές να τιμήσουν την κατάπαυση πυρός και να επιτρέψουν στην ειδική αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία να έχει πλήρη πρόσβαση στη ζώνη των συγκρούσεων.