Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων

στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Οι έρευνες και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να προσφέρουν μία αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο για την Περιφέρειά μας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, όμως όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργασίες θα υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αυτό αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου, γνωμοδοτώντας θετικά για τις τρεις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει αποστείλει το αρμόδιο Υπουργείο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές με ονομασία:

1.            «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

2.            «Άρτας- Πρέβεζας» των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

3.            «Αιτωλοακαρνανία» των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, για έργα αναγκαία και άκρως αναπτυξιακά, τα οποία εξασφαλίζουν και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.

«Έχουμε την πολιτική βούληση και τη θέληση να διαμορφώσουμε μία αναπτυξιακή προοπτική για την κοινωνία και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, προστατεύοντας το περιβάλλον. Θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε στενά την πορεία των διαδικασιών και των εργασιών σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες μας, τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα και το Τεχνικό Επιμελητήριο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «είναι η δεύτερη φορά που το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε ανάλογη απόφαση, αφού η πρώτη ήταν η γνωμοδότηση για τις ΣΜΠΕ στις αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το Δυτικό Πατραϊκό και το Κατάκολο».

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας έθεσε υπόψιν του Σώματος και ζήτησε από τους εκπροσώπους των αρμοδίων Υπηρεσιών να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον τρόπο και τα κριτήρια κατανομής του Περιφερειακού Φόρου του 5% από πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα οικόπεδα του Δυτικού Πατραϊκού, του Κατακόλου και οιοσδήποτε άλλης έκτασης εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειάς του τονίζοντας: «Δείξαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και εδώ και τρία χρόνια σχεδόν λάβαμε την ανάλογη απόφαση. Πρέπει να διασφαλιστούν τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τους πολίτες μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής κατά την εισήγησή του σημείωσε πως η σκοπιμότητα εφαρμογής της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι η αξιολόγηση του πολιτικού πλαισίου, όσον αφορά τα αποτελέσματα του στο περιβάλλον από τις πρώιμες ήδη διαδικασίες, δηλαδή το περιβαλλοντικό πλαίσιο που θέλουμε να διεξαχθούν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

«Οι κατατεθειμένες Μελέτες για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αφορούν στις χερσαίες περιοχές Άρτα-Πρέβεζα , Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος και περιλαμβάνονται Πρόγραμμα σεισμικής έρευνας, όρυξης ερευνητικών γεωτρήσεων και παραγωγής υδρογονανθράκων εφόσον εντοπιστεί κοίτασμα ικανό για εκμετάλλευση» συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας συμμετείχαν εκπρόσωποι της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Σταματάκη, εκπρόσωποι των εταιρειών ΕNERGEAN OIL και ΕΛΠΕ οι εταιρείες που τους έχουν παραχωρηθεί δηλαδή δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στο Κατάκολο και τον Δυτικό Πατραϊκό αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Πανεπιστημίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

 

Διαβάστε επίσης