Πάτρα: «Η απόκρεως και η προσωπιδοφορία… την εποχή της διαβρώσεως» - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Αντ. Παπαντωνόπουλου υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΠΗΝ

Αφιερωμένη σε τρεις στυλοβάτες της δημοσιογραφίας στην Πάτρα, στον Ιωάννη Βουλδή, τον Ιωάννη Καραλή και τον Νίκο Πολίτη, ανθρώπους με τους οποίους ο εικαστικός Αντώνης Παπαντωνόπουλος είχε συνεργαστεί ως τυπογράφος, είναι έκθεση με τίτλο «Η απόκρεως και η προσωπιδοφορία… την εποχή της διαβρώσεως» που άνοιξε τις πύλες της στην αίθουσα «Παλίσανδρος».

Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΠΗΝ, «γεννήθηκε» ως ιδέα μέσα από ένα άρθρο του Κωνσταντίνου Φιλόπουλου, εκδότη της ιστορικής εφημερίδας «Φορολογούμενος» το 1881 με τίτλο «Η απόκρεως και η προσωπιδοφορία», ο οποίος ήθελε να καταδείξει τη σύνδεση της αποκριάτικης μάσκας και των προσωπείων με την υποκρισία των ανθρώπων.

Ο Αντώνης Παπαντωνόπουλου εκθέτει (γλυπτά και επιτοίχια), τα οποία έχουν διαβρωμένα πρόσωπα και χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξει αυτή ακριβώς τη διάβρωση της κοινωνίας, δηλαδή την πτώσγ των αξιών, των ηθών και εθίμων του τόπου μας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης τυπώθηκε ένας κατάλογος που επιμελήθηκε ο ιστορικός, Βασίλης Λάζαρης, στον οποίο περιλαμβάνεται ένα σύντομο βιογραφικό του Κωνσταντίνου Φιλόπουλου, καθώς και το άρθρο του, το οποίο διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή.

Λειτουργεί καθημερινά, στην αίθουσα Παλλίσανδρος (Ερμού 8) μέχρι τις 13 Μαρτίου